De wondere wereld van schimmels in het Universiteitsmuseum

Foto: Pixabay

In het Universiteitsmuseum kun je in het SchimmelLAB een kijkje nemen in de wondere wereld van schimmels. Je leert meer over het hedendaagse onderzoek naar schimmels en hoe ze in de toekomst plastic kunnen vervangen, want schimmels zijn erg stevig en tegelijkertijd ook heel flexibel.

Ook kun je in het SchimmelLAB ’s wereld eerste schimmeljurk bewonderen en ontdek je de vele mogelijkheden met schimmels in alledaagse producten, zoals meubels en kleding. In het SchimmelLAB maak je kennis met ’s werelds allereerste schimmelrace. Elke zes weken nemen nieuwe sets met snelgroeiende schimmels het tegen elkaar op in de ‘racetubes’ en op 6 april is de nieuwe race van start gegaan. In alle ‘racetubes’ ligt een laagje suiker, waardoor de schimmels nog sneller gaan groeien. 
Speciaal voor het SchimmelLAB zijn een aantal schimmels die in het verleden door Johanna Westerdijk zelf aan de collectie zijn toegevoegd, opgekweekt. In de weekenden en schoolvakanties kun je zelf aan de slag en een eigen schimmel ‘bouwen’. Jouw zelf ontworpen schimmel wordt aan de verzameling toegevoegd en in het SchimmelLAB tentoongesteld.
Het SchimmelLAB wordt georganiseerd in het kader van het Westerdijkjaar. In 2017 vieren we dat Johanna Westerdijk honderd jaar geleden de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland werd. Zij deed onderzoek naar plantenziektes en schimmels en had de leiding over de schimmelcollectie van het Centraalbureau voor Schimmelcultures (CBS-KNAW), wat nu het Westerdijk Instituut heet. Het Westerdijk Instituut beheert zo’n 100.000 levende schimmels en is daarmee de grootste schimmelopslag ter wereld.

Cookieinstellingen