Voortgezet onderwijs groeit in Utrecht tot 2025 met 4000 leerlingen

Foto: Mario Gibbels

Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland. Deze groei vraagt om bijbehorende onderwijsvoorzieningen in het primair, het speciaal en in het voortgezet onderwijs. De gemeente en de schoolbesturen hebben de afgelopen maanden nieuwe afspraken gemaakt om de capaciteit van het voortgezet onderwijs te vergroten. Op basis van de groeicijfers van Utrecht, is de groeiopgave tot 2025 bijgesteld naar 4.000 leerlingen. Hiermee worden tijdig voldoende, kwalitatief goede en gezonde schoolgebouwen voor de Utrechtse leerlingen geleverd.

De verwachte groei bij de vaststelling van het Meerjarenperspectief Onderwijshuisvesting was in september 2015 nog 1.600 leerlingen voor het voortgezet onderwijs. Het plan hierbij was om met name bij de bestaande scholen uit te breiden. In september 2016 hebben we al een bijstelling naar 2.700 leerlingen gemeld. De schoolbesturen en de gemeente Utrecht hebben op basis van de meest recente leerlingenprognoses afspraken gemaakt over een groei van 4.000 leerlingen en de invulling daarvan.

– NUOVO bouwt op het Berlijnplein een nieuwe brede scholengemeenschap voor 1.600 leerlingen. Mavo 10 wordt onderdeel van deze brede scholengemeenschap.
– In de Merwedekanaalzone wordt een school voor voortgezet onderwijs (inclusief bewegingsonderwijs) in de omgevingsvisie opgenomen.
– Bestaande scholen breiden uit: het Stedelijk Gymnasium, UniC en de Kranenburgschool.
– Bij een aantal scholen, zoals het Gregorius College en X11, wordt de haalbaarheid van de groeiopgave nog nader onderzocht. De invulling van de groeiopgave bij deze scholen kan betekenen dat verplaatsing van (een deel van) de bestaande school nodig blijkt te zijn.
– Als de groeiopgave in de toekomst nog groter wordt dan 4.000 leerlingen, is met de scholen besproken gebruik te gaan maken van dependances. Bijvoorbeeld voor het Gerrit Rietveld College en het Amadeus Lyceum.
Nieuwe woningbouwplanning betekent nieuwe leerlingenprognoses. In de nieuwe wijken Leeuwensteyn Noord, Haarzicht, Rijnvliet en Haarrijn in Leidsche Rijn komen ook nieuwe basisscholen, zodat ook hier kinderen in de eigen wijk naar school kunnen.

Vier nieuwe basisscholen willen met ingang van het schooljaar 2018-2019 hun deuren openen in Utrecht. De scholen hebben de gemeente Utrecht gevraagd opgenomen te worden in het Plan van Scholen Basisonderwijs. Het gaat om basisscholen van de Stichting Islamitisch Onderwijs in Leidsche Rijn, Stichting Monton in Utrecht stad, Stichting Protestants Christelijk Onderwijs in Leeuwensteyn in Leidsche Rijn en van Stichting Happy Kids Education in Utrecht stad. Voor deze scholen krijgt Utrecht – na toetsing en goedkeuring door het ministerie van OCW – vanaf augustus 2018 de huisvestingsplicht.

Cookieinstellingen