Universiteit Utrecht viert 381e Dies Natalis

Foto:

Op maandag 27 maart viert de Universiteit Utrecht haar 381e Dies Natalis in de Domkerk in Utrecht. Het thema van de viering is ‘Town and gown’. Professor Maarten Hajer, faculteitshoogleraar Urban Futures, houdt de diesrede. Daarnaast worden er eredoctoraten, de Docentenprijs en de prijs Jong Docententalent uitgereikt.

De stad en de Universiteit Utrecht hebben traditioneel een diepe band. De historische, maar tegelijkertijd jonge, dynamische stad Utrecht omringt de universiteit als een oester de parel: ze biedt de omgeving waarin de universiteit kan groeien en bloeien. Op haar beurt krijgt de stad van de universiteit een bruisend studentenleven, prachtige universitaire gebouwen, hoogwaardige kennis en een hoogopgeleide beroepsbevolking.

De Universiteit Utrecht is wereldwijd actief, maar vindt daarnaast de band met de stad van even groot belang. Die band wordt voortdurend bestendigd in vele gezamenlijke projecten. Bijvoorbeeld binnen proeftuinen op het gebied van energie, voedsel, gezond ouder worden, jeugd en extremisme, en van ‘leven in de stad’. En zo werken universiteit en stad samen aan een gezonde, duurzame en harmonieuze samenleving.

Tijdens de Dies stelt de Utrecht Young Academy zich voor. De UYA brengt 40 jonge UU en UMCU onderzoekers van alle wetenschapsgebieden bij elkaar en is in 2016 opgericht, in navolging van de The Young Academy van de KNAW.

Reacties