Universiteit brengt straatpoëzie in kaart

Foto: Universiteit Utrecht

Op donderdag 9 maart wordt in het Utrechts Archief een lijst met gedichten, foto’s en andere data toegevoegd aan de kaart van Straatpoëzie. De database is opgericht op initiatief van promovenda Kila van der Starre MA (Nederlandse taal en cultuur) die onderzoek doet naar poëzie buiten het boek.

Er zijn ontzettend veel gedichten te lezen in de straten van Nederland en Vlaanderen. Iedereen kent wel een muurgedicht, maar niemand kent ze allemaal. De website heeft als doel om via crowdsourcing een inventarisatie te maken van poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen. Iedereen kan voorbeelden toevoegen aan de website.

Er staan op dit moment meer dan 700 gedichten op de interactieve kaart, maar er is nog ontzettend veel poëzie in het wild die nog niet toegevoegd is aan de database. De inventarisatie draagt bij aan het archiveren van literaire erfgoed én PhD-onderzoeker Kila van der Starre gebruikt de gegevens voor haar proefschrift over poëzie buiten het boek aan de Universiteit Utrecht.

Voor deze bijeenkomst is het nodig dat je basiscomputervaardigheden onder de knie hebt (zoals tekst kopiëren, knippen, plakken en online formulieren invullen). Een passie voor kunst in de openbare ruimte, poëzie en/of archiefwerk is mooi meegenomen. Het Utrechts Archief en de Universiteit Utrecht bieden alle deelnemers koffie, thee en koekjes aan. Bovendien krijg je een klein bedankje mee naar huis. De hoofdreden om mee te doen is om een bijdrage te leveren aan de literatuurwetenschap en aan het archiveren van ons cultureel en literair erfgoed.

Reacties