Utrecht wil zich profileren als literatuurstad

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht wil UNESCO literatuurstad worden, een eretitel voor steden die zich op uitzonderlijke wijze inzetten voor de literatuur.

De stad Utrecht is sinds vorige week officieel in de race voor de titel Unesco City of Literature. De kandidatuur werd bekendgemaakt door wethouder Kees Diepeveen, tijdens de uitreiking van de C.C.S. Crone-prijs aan Wessel te Gussinklo. Het Literatuurhuis leverde hiervoor het 150 pagina’s tellende bidbook ‘Utrecht – Stad waar je leert lezen’ in bij de VN organisatie van Wetenschap en Literatuur. Het doel: schrijvers en lezers mobiliseren, geschiedenis en cultuurliefhebbers naar Utrecht brengen.

De jury die de winnende steden kiest let niet alleen op ‘kwaliteit, kwantiteit en diversiteit’ van het literaire aanbod in de potentiële City of Literature, maar ook of er op ‘primair, secundair en tertiair’ niveau wel voldoende literatuuronderwijs wordt gegeven. Daarom krijgen alle Utrechtse basisscholieren volgende week een schuiftrompetje van marsepein, ter nagedachtenis aan C.C.S. Crone, meldt Jerry Goossens in het AD.

Maar hoe bloeiend is het literaire landschap van de Domstad? Is het marketingpraat of heeft Utrecht écht een unieke toegevoegde waarde in woord en schrift? En wat heeft Utrecht aan label Literatuurstad? Vragen die de komende tijd zullen worden beantwoord.

Bron: binnenland.eenvandaag.nl/ad.nl

 

Reacties