Voor een master bij Universiteit Utrecht word je geselecteerd

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Studenten selecteren voor een masteropleiding: aan de vier technische universiteiten gebeurt het helemaal niet, terwijl de Universiteit Utrecht nagenoeg niet anders doet.

Studenten mogen na hun bachelor niet zomaar aan de masteropleiding van hun keuze beginnen. Eén op de vijf Nederlandse masteropleidingen selecteert haar studenten op bijvoorbeeld motivatie of tentamencijfers. Als je de tweejarige onderzoeksmasters meetelt is het zelfs één op de drie. Maar het loopt nogal uiteen, meldt de Onderwijsinspectie, die hiervan een overzicht heeft gemaakt. De vier technische universiteiten selecteren dus niet, maar stellen wel toelatingseisen. Je kunt niet met een bachelordiploma filosofie aan een masteropleiding toegepaste natuurkunde beginnen. Aan de universiteiten van Tilburg, Groningen, Nijmegen en Leiden vindt nauwelijks selectie plaats, terwijl de Universiteit Utrecht bijna geen masteropleidingen meer telt die studenten zomaar toelaat.

Selectiecriteria

Selecterende masteropleidingen vragen bijna allemaal de cijferlijst op. De helft heeft een ondergrens: voor toelating moet je bijvoorbeeld minimaal een zeven hebben gescoord. Researchmasters doen dat vaker dan ‘gewone’ masters. Verder selecteren ze op motivatie, die kan blijken uit een brief of een gesprek. Ook het curriculum vitae van studenten weegt steevast mee in het oordeel. Opleidingen moeten in hun selectieprocedure minstens twee criteria hanteren. Andere criteria komen minder vaak voor. Pakweg zestig procent vraagt referenties op, veertig procent neemt een toets af en dertig procent kijkt naar werkervaring.

Bron: utnieuws.nl

 

 

 

Reacties