Vijf miljoen voor honderd vrouwelijke hoogleraren

Prof.dr. Belle Derks
Prof.dr. Belle Derks
Foto: uu.nl

UTRECHT – Vijf miljoen voor honderd vrouwelijke hoogleraren. Dat bedrag wil Jet Bussemaker, de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, uittrekken om Nederland aan meer vrouwelijke hoogleraren te helpen. Dat moet gebeuren voor het eind van dit jaar.

Zeventien procent van de hoogleraren is vrouw, er zijn maar 750 vrouwelijke hoogleraren werkzaam aan de universiteiten. Dit terwijl meer dan de helft van de studenten vrouw is. We scoren erg slecht vergeleken met de rest van Europa, we zijn de hekkensluiter.

Maar waar een wil is is een weg, en waar geen wil is is een wet.”

Dat is het uitgangspunt van Bussemaker.

Professor dr. Belle Derks, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Utrecht is het wel gelukt. Zij geeft haar mening als ervaringsdeskundige. Waardoor komt het toch dat vrouwen in de hoog competitieve universiteitswereld veelal het onderspit delven? Op 11 januari was zij te gast bij Eva Jinek. Zij praatte met minister Bussemaker over de 5 miljoen euro die de minister wil vrijmaken voor het aanstellen van honderd extra vrouwelijke hoogleraren. In het interview legt Derks de nadruk op de rol van instituties als mentornetwerken en genderstereotypen in de systematisch lagere carrièrekansen van vrouwelijke wetenschappers. Zie het interview bij Jinek.

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen