29 miljoen voor onderzoek naar virale longontsteking

Inhaleermasker
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder het UMC Utrecht, heeft een Europese subsidie ontvangen van 29 miljoen euro voor onderzoek naar ernstige longaandoeningen veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus (RSV). Deze infectie komt vooral voor bij baby’s en ouderen en recentelijk nog lagen overal in Nederland de kinder-IC’s vol door de jaarlijkse RSV epidemie.

Onder leiding van de Universiteit van Edinburgh streeft het RSV Consortium in Europe (RESCEU) naar beter inzicht in en behandeling van RSV. Internationale teams gaan de totale omvang van het probleem in Europa vaststellen. Onderzoekers van 18 universiteiten, gezondheidsinstituten (waaronder het UMC Utrecht, UMC Groningen en het RIVM) en farmaceutische bedrijven zullen in samenwerking statistieken verzamelen van het jaarlijkse aantal RSV-gevallen in Europa. Tenslotte bestuderen de onderzoekers de economische gevolgen en de druk die deze aandoening legt op de gezondheidszorg.

Hiermee zal de groep ‘best-practice’-richtlijnen opstellen om de wijze waarop de met RSV gepaard gaande ziekte in Europa in beeld wordt gebracht te verbeteren en advies te geven over toekomstige vaccinatieprogramma’s. Dit consortium wil ervoor zorgen dat beslissingen over preventie van en behandelbeleid voor RSV gebaseerd worden op duidelijk bewijs en zonder onnodige vertraging genomen kunnen worden. De groep wil daarnaast een kader opstellen voor studies in heel Europa naar nieuwe medicijnen en vaccins om de ziekte beter te kunnen behandelen en zelfs voorkomen.

Bijdrage van UMC Utrecht
Van het totale budget van 29 miljoen euro gaat 2,5 miljoen euro naar een drietal internationale epidemiologische studies die onder leiding van kinderinfectioloog prof.dr. Louis Bont  worden uitgevoerd bij baby’s (hiervoor zullen 10,000 baby’s met RSV-infectie worden gevolgd), ouderen (1000 patiënten) en patiënten met longemfyseem (500 patiënten). Tenslotte zal het UMC Utrecht een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van biomarkers, waarmee het beloop van de infectie beter kan worden gevolgd.

Louis Bont: “Nu is het moment om een tandje bij te zetten in onze strijd tegen RSV-infectie. Met meer dan 60 kandidaat-vaccins in klinische ontwikkeling is de kans groot dat binnen de komende vijf tot zeven jaar een RSV-vaccin beschikbaar zal komen. Bovendien wordt ook een reeks behandelingen voor RSV ontwikkeld. Door onze bevindingen leren we hoe deze interventies het beste kunnen worden geïntroduceerd, niet alleen in Europa maar ook in de rest van de wereld.”

Bron: Universiteit Utrecht

 

 

Reacties