Wie visualiseert Post Fossil City het best?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Urban Futures Studio lanceert de Post-Fossil City Contest. Een prijsvraag waarvoor de wereldwijde creatieve gemeenschap wordt uitgenodigd te komen met innovatieve en inspirerende ontwerpvoorstellen voor het leven in een stad zonder fossiele brandstoffen.

Fossiele brandstoffen hebben de wereld zoals we die nu kennen enorm beïnvloed. Ze hebben bepaald hoe we onszelf verplaatsen in onze auto’s, hoe we ons voedsel produceren en consumeren, op welke manier we onze economie draaiende houden, elektriciteit opwekken en onze steden ruimtelijk vormgeven. Planners en architecten als Cornelis van Eesteren, Robert Moses en Le Corbusier ontwierpen steden die geschikt waren voor autoverkeer, volledig gericht op efficiëntie. Vandaag de dag worden hun plannen grotendeels beschouwd als achterhaalde utopieën, maar tegelijkertijd bepalen ze nog steeds in grote mate hoe we nadenken over stedelijke ontwikkeling. Maar of we het nu willen of niet, we zijn op weg naar een post-fossiele toekomst, een tijdperk dat steden en de dagelijkse realiteit drastisch zal (her)vormen.

Creatieve uitdaging

Tijdens het klimaatakkoord van Parijs in december 2015 spraken 195 landen af om de opwarming van de aarde tegen te gaan door de wereldwijde CO2-uitstoot met 95% terug te brengen. Dit besluit verandert ons dagelijks leven radicaal. Wat kunnen we van deze toekomst verwachten? Hoe verplaatsen we ons? Hoe ziet de leefomgeving eruit? En welke nieuwe uitdagingen komen we tegen? De Urban Futures Studio roept lokale en internationale kunstenaars, architecten, fotografen, filmmakers en andere creatieven op de post-fossiele stad van de toekomst tot leven te wekken. Op een manier die tot de verbeelding spreekt en ons in staat stelt de post-fossiele ervaring te horen, te ruiken of proeven. Inzendingen in elke vorm en grootte zijn welkom: illustraties en tekeningen, kaarten, 3D-modellen, maquettes, diorama’s, scenario’s, essays, verhalen en gedichten, video, audio, soundscapes, installaties, interventies, prototypes, et cetera. Een inzending mag de stad als geheel beschrijven, of slechts een bepaald onderdeel ervan.

De Post Fossil City Contest – een initiatief van de Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met de Gemeente Utrecht en het Ministerie van Infrastructuur & Milieu – is op woensdag 11 januari van start gegaan. De deadline voor de inzendingen is 24 februari 2017. De jury, bestaande uit onder meer architect Winy Maas, de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk en wetenschapper Maarten Hajer, selecteert de beste tien inzendingen. Deze ontvangen 1.000 euro als aanmoediging voor verdere uitwerking. Vanaf 15 juni zijn alle werken te zien tijdens een publiekstentoonstelling in Utrecht. De winnaar, die 10.000 euro ontvangt, wordt daar bekend gemaakt.

Meer informatie op Urban Futures Studio.

Bron: Universiteit Utrecht

 

Cookieinstellingen