Nieuwe HU Bibliotheek geopend

Foto: Hogeschool Utrecht

UTRECHT – De Hogeschool Utrecht opent vandaag de deuren van de nieuwe HU Bibliotheek in het gerenoveerde gebouw aan de Padualaan 99. Studenten en medewerkers vinden hier niet alleen alle boeken en materialen van de Utrechtse HU-opleidingen, maar ook het nieuwe ‘HUBlab’ én 520 studieplekken.

Na een intensieve verhuizing van alle HU Bibliotheken, die zich op verschillende locaties bevonden, kunnen studenten vanaf 9 januari terecht in de nieuwe, centrale HU Bibliotheek op Padualaan 99, op het Utrecht Science Park (USP). Een uitzondering hierop vormen de collecties van de Amersfoortse opleidingen, die zijn nog steeds bij HU Amersfoort te vinden.

1800 meter kastplanken
“Deze bibliotheek is een serieuze concurrent voor de UB “, zegt Tineke Zweed, lid College van Bestuur HU, bij de opening. Alle collecties worden op de nieuwe locatie in maar liefst 1800 meter aan kastplanken opgeborgen. Daarnaast zijn de openingstijden verruimt van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur. “Er komen heel veel mooie werkplekken op een centrale plek op het USP, De Uithof. De bibliotheek krijgt een frisse, eigentijdse uitstraling met nieuw meubilair. Het is echt een nieuwe start”, vertelt Bianca Pannekoek, manager informatiespecialisten HU Bibliotheek.

HUBlab
Nieuw is het ‘HUBlab’, waar studenten en docenten kunnen experimenteren met digitale les- en leermaterialen. “Er komt onder meer een smartboard met apps die kunnen worden uitgeprobeerd. Er is een overzicht van wat de HU allemaal in huis heeft aan labs en makersplaatsen. Het HUBlab is heel transparant en laagdrempelig.”

Informatiespecialisten
In de gang van Padualaan 99 naar Padualaan 101 bevindt zich de balie van de informatiespecialisten. Zij weten veel over digitale databanken en andere vormen van dienstverlening die wij als bibliotheek aanbieden. Ook kunnen ze studenten doorverwijzen naar een informatiespecialist van het betreffende instituut, als het om heel specifieke bronnen of informatie gaat voor een afstudeerproject bijvoorbeeld.

Tijdschriftencorner
Tot slot is er op de eerste verdieping nabij de ingang een tijdschriftencorner met leestafel en pantry. Volgens Pannekoek is de sfeer en beleving van de bibliotheek anders geworden: “We krijgen meer zitjes en de bieb biedt straks meer mogelijkheden om er op een aangename manier te studenten en tijd door te brengen.”

Bron: Hogeschool Utrecht

Cookieinstellingen