Hogeschool versus universitaire PABO

'Vissen in dezelfde vijver'
'Vissen in dezelfde vijver'
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dit voorjaar in met een motie om nieuwe lerarenopleidingen te ontwikkelen. Eén van de mogelijkheden: een academische PABO. Maar niet iedereen is blij met deze onderwijsvariant… 

Vorig jaar ontstond het idee om een bacheloropleiding te starten voor basisschooldocenten; een opleiding van drie jaar met aan het einde van de rit een universitair bachelordiploma. De Radboud Universiteit wil een universitaire PABO starten en deze zou volgend studiejaar van start moeten gaan. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is tegen het plan en heeft een bezwaar ingediend bij de landelijke Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs. Pabo-directeur Karin Weegen zegt in De Gelderlander bang te zijn dat de universiteit en de hogeschool in dezelfde vijver gaan vissen.

Argumenten vóór en tegen

Er is al een academische pabo in Nijmegen, die de universiteit en de hogeschool samen verzorgen, luidt haar verweer. Studenten krijgen daar na vier jaar zowel een universitair als een hbo-bachelordiploma. Bovendien doen studenten bij die pabo meer praktijkervaring op. “Bij de afgestudeerden van de nieuwe Radboud-variant is dat nog maar afwachten”, benadrukt ze.

Volgens de Utrechtse hoogleraar Theo Wubbels is de nieuwe opleiding van de Radboud Universiteit ten eerste een jaar korter. “En dat is voor sommige mensen al een plus. Maar inhoudelijk zal die ook duidelijk anders worden.”

Bron: DUB.nl

 

 

Cookieinstellingen