Is ruimteonderzoek miljarden waard?

Foto: Gerbil, Wikipedia, CC BY-SA 4.0
Foto: Gerbil, Wikipedia, CC BY-SA 4.0
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Leven op Mars? Vele miljarden euro’s zijn er inmiddels besteed om een antwoord te geven op deze prangende vraag. Ook Schiaparelli werd om deze reden op ontdekkingstocht gestuurd door Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Gerbil, Wikipedia, CC BY-SA 4.0
Gerbil, Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Inmiddels is bekend dat de ruimtereis met Schiaparelli niet helemaal is verlopen zoals gehoopt. Op zich niet bijzonder, het zal niet de eerste keer zijn dat een ruimtemissie voortijdig tot een einde komt. Zo is het pas zeven keer gelukt om succesvol op Mars te landen. Wetenschap kenmerkt zich namelijk door een proces van trial and error. Wetenschappers verzekeren ons, het was niet zinloos. Schiaparelli heeft genoeg data verzameld om ons te kunnen vertellen hoe het is misgegaan. Daarnaast vormt het maar een klein onderdeel van zijn moederschip, de Trace Gas Orbiter (TGO), die nog gewoon doet wat het moet doen.

Miljarden

De zoektocht naar buitenaards leven mag dan wat kosten, het onderzoek spreekt zeker tot de verbeelding. Maar het project waar Schiaparelli onderdeel van uitmaakt kost 1.3 miljard euro, reden voor columniste Rosanne Hertzberger om kritische vragen te stellen. Kunnen we dat geld bijvoorbeeld niet beter investeren in duurzaamheid? Is fundamenteel onderzoek in de ruimte miljarden waard? Of kan dat geld beter naar klimaatonderzoek? Kom vanavond naar de Nacht van Descartes ‘Onbetaalbare ontdekkingen’.

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen