Een boekenloze universiteitsbibliotheek op termijn?

Foto: Wikimedia

UTRECHT – Steeds meer wetenschappelijke publicaties worden digitaal aangeboden. Dit roept de vraag op wat in de toekomst de toegevoegde waarde is van kasten met boeken en tijdschriften in de bibliotheek. Dit meldt Universiteit Utrecht.

Deze zogenaamde open opstelling was lang een belangrijk onderdeel van de bibliotheek, als bron van informatie en inspirerende studieomgeving. De Universiteitsbibliotheek onderzocht de ontwikkelingen die van invloed zijn op toekomstige keuzes rond de open opstelling. Het onderzoek had een inventariserend karakter. Doel was bij te dragen aan de gedachtevorming over de inrichting van de bibliotheek op lange termijn.

De bibliotheek hield surveys en interviews met uitgevers en gebruikers. Ook werd het gebruik van de collecties onderzocht. De data zijn geanalyseerd en per faculteit zijn trends in het gebruik van fysieke en digitale publicaties bekeken. Dit geeft inzichten die de bibliotheek helpen de inrichting van de bibliotheek en het aanbod van verschillende publicatievormen aan te laten sluiten bij de behoeften van studenten, onderzoekers en docenten.

Bron: uu.nl

 

Cookieinstellingen