Minister: Universiteit Utrecht en Danone gaan prima samen

Danone Campus
Danone Campus
Foto: Javier Lastras, Flickr.com

UTRECHT – Minister Bussemakers weerspreekt in een Kamerbrief van vandaag de inhoud van het artikel in de Groene Amsterdammer over de samenwerking die de Universiteit en Donane/Nutricia in Zoetermeer zijn aangegaan.

De Groene Amsterdammer stelt in zijn artikel dat niet de private investeringen en de dynamiek van het bedrijfsleven de drijver van de Nederlandse kenniseconomie zijn, maar publiek geld en vraagt zich af of er ook publieke voordelen zijn. Het artikel spreekt in dit verband van “een patroon van publieke investeringen met vooral private voordelen”. Een beeld dat de minister graag wil nuanceren. “Het gaat hier om publieke investeringen die tot doel hebben succesvolle publiek- private samenwerking tot stand te brengen. Onze samenleving is bij dit soort samenwerking gebaat. Sterke en innovatieve bedrijven zorgen immers voor werkgelegenheid. Evenzeer zorgt samenwerking met maatschappelijke partijen en organisaties ervoor dat (resultaten van) wetenschappelijk onderzoek kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken”.

Waarborgen

“Onderzoekssamenwerkingen van de Universiteit Utrecht worden aangegaan onder heldere afspraken waarmee de wetenschappelijke onafhankelijkheid gewaarborgd blijft, zoals vrije publicatie van resultaten. Onderzoek kan zowel vanuit de wetenschapper worden opgestart als vanuit een specifieke vraag van een (eventueel meefinancierende) marktpartij.

Dat betekent niet dat de marktpartij bepaalt wat er onderzocht wordt of volledige zeggenschap heeft over de resultaten van het onderzoek, zoals in het artikel in de Groene Amsterdammer wordt gesuggereerd.”

Naast het onderzoek dat met samenwerkingspartners wordt bedreven, wordt binnen de Universiteit Utrecht ook nieuwsgierigheidsgedreven fundamenteel onderzoek uitgevoerd.

1+1=3

Samenwerken met een partner zoals Danone/Nutricia zorgt ervoor dat de betrokken universiteiten en bedrijven gebruik kunnen maken van elkaars onderzoeksfaciliteiten en technologieën. Ook kan onderzoek worden gedaan op componenten die in het bedrijf zijn ontwikkeld en kunnen kosten voor aio’s, opleiding en materialen worden gedeeld. Met de vestiging van het onderzoekscentrum van Danone, met ca. 400 werknemers, in de nabijheid van het Utrecht Medisch Centrum en de bètafaculteit van de Universiteit Utrecht ontstaan nieuwe opties voor publiek-private samenwerking.

Bron: rijksoverheid.nl

Cookieinstellingen