Geavanceerde technologie moeten huizen ‘age friendly’ maken

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Europa heeft door de naoorlogse baby boom en betere medische verzorging te maken met een dubbele vergrijzing. Om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen moet er optimaal gebruik worden gemaakt van geavanceerde technologie om huizen levensloopbestendig (age friendly) te maken. De technologie is aanwezig, de ontwikkeling gaat razendsnel maar de integratie in huizen blijft achter.

Nieuwe technologieën moet het wonen voor ouderen toekomstbestendig maken, maar dit is in nog veel te weinig huizen geïntegreerd, zegt een internationale groep onderzoekers. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en onderzoeksbureau Creative Skills for Life werken in opdracht van de Europese Commissie aan een roadshow Agile Aging. Ze organiseren door heel Europa workshops om de benodigde acties en gaande ontwikkelingen rondom slim wonen in kaart te brengen, met als doel om de aantal levensloopbestendige woningen in Europa substantieel te verhogen.

Integratie blijft achter

De resultaten zullen worden gebruikt voor een Europees referentiekader voor age friendly housing, dat er voor gaat zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Om huizen age friendly te maken moet nieuwe technologie geïntegreerd worden in het pand. Denk bijvoorbeeld aan sensoren in de vloer die meten wanneer een bewoner valt, of in een stoel zit en niet meer beweegt. Of een meer futuristisch concept waar de bewoners kunnen communiceren met mantelzorgers of familie middels een hologram.

De roadshow ging op 7 april 2016 van start in Brussel. Inmiddels hebben de onderzoekers workshops georganiseerd in Londen en Arnhem, en zullen ze in de komende maanden nog afreizen naar onder andere Spanje, Zwitserland, Denemarken en Polen. Vanuit de Universiteit Utrecht zijn dr.ir. Alexander Peine en dr. Marlous Arenthorst betrokken bij het project.

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen