Defensie krijgt dierenartsfunctie terug

Samenwerking Defensie en Diergeneeskunde
Samenwerking Defensie en Diergeneeskunde
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Ministerie van Defensie en en de faculteit Diergeneeskunde gaan samenwerken. Commandant Defensie Gezondheidsorganisatie (DGO), Brigade-generaal-arts Johan de Graaf en decaan van de faculteit Diergeneeskunde prof.dr. Wouter Dhert, hebben hiervoor op 2 juni een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Foto: Universiteit Utrecht
Foto: Universiteit Utrecht

De samenwerkingsovereenkomst tussen Defensie en de faculteit Diergeneeskunde richt zich op het wetenschappelijke terrein van One Health. In relatie met Defensie hebben onderwerpen zoals voedselveiligheid, opkomende zoönosen, veterinaire volksgezondheid en controle en interventies ten aanzien van vectoren zoals muggen en teken hierbij de bijzondere aandacht. Maar ook kan worden gedacht aan de Diergeneeskunde voor militair relevante diersoorten. De samenwerkingsovereenkomst is op hoofdlijnen en verdere invulling kan nu worden uitgewerkt in aparte uitvoeringsovereenkomsten.

Militair dierenarts
Voor reserve majoor-dierenarts dr. Joris Wijnker, universitair docent bij het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de faculteit Diergeneeskunde is deze samenwerkingsovereenkomst de nieuwe basis waarop hij als militair dierenarts gaat functioneren binnen de faculteit.

Deze overeenkomst is het resultaat van jarenlange inspanning om de dierenartsfunctie weer terug te krijgen binnen de Nederlandse Krijgsmacht…

en de onderkenning van het belang om veterinaire expertise beschikbaar te hebben ten behoeve van het werk van de militair. Ik ben dan ook blij dat deze inspanningen nu tot een concrete overeenkomst hebben geleid”, aldus Wijnker. De eerste stappen in het diergeneeskundig onderwijs en verschillende onderzoeksprojecten van de genoemde onderwerpen hebben inmiddels geleid tot enthousiaste studenten die verder willen op dit gebied en goede verslagen en publicaties die relevant zijn voor beide partijen.

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen