Eerste ‘robotbaby’ in Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT/AMSTERDAM – Onderzoekers van de VU in Amsterdam hebben in de Jaarbeurs in Utrecht, waar op dit moment de technologiebeurs Campus Party plaatsvindt, de eerste ‘robotbaby’ gepresenteerd. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad.

Op het hoofdpodium van de technologiebeurs onthulde hoogleraar kunstmatige intelligentie Guszti Eiben donderdagmiddag zijn eerste robotbaby. Het VU-team is er, na jaren van onderzoek, in geslaagd twee robots zich te laten voortplanten. De VU-onderzoekers hebben een systeem ontwikkeld waarbij twee robots elkaar tegenkomen, via wifi informatie uitwisselen over hun eigenschappen (‘DNA’) en een computer met 3D-printer opdracht geven een compleet nieuwe robot met unieke eigenschappen te bouwen.

Met deze stap is het de onderzoekers gelukt een robot zich te laten evolueren qua brein én qua fysieke vorm. De nieuwe robotbaby heeft bijvoorbeeld blauwe armen van de ‘vader’ en groene armen van de ‘moeder’. Eiben heeft een ‘geboortekliniek’ ontwikkeld, een ‘kleuterschool’ en een ‘arena’ waar de robots worden geboren, leren lopen en werken en zich uiteindelijke kunnen vermenigvuldigen.

De technologie kan op termijn bijvoorbeeld worden gebruikt in de ruimtevaart of in de diepzeemijnbouw, maar ook bijvoorbeeld in bejaardenhuizen of de tuinbouw. De VU-hoogleraar hoopt – met geldschieters – over vijf tot tien jaar robotfokkerijen te kunnen opzetten. De vrees bestaat dat de techniek op een onbeheersbare manier gaat heersen over de mensheid. “Het is goed om daar over na te denken”, reageert Eiben. Hij wijst erop dat de ‘voortplanting’ plaats vindt vanuit één centraal punt. Met één druk op de knop is het proces volgens hem te stoppen.

Bron: refdag.nl

Cookieinstellingen