Lancering van de ‘Wegwijzer Kind en Scheiding’

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 thuiswonende kinderen te maken met de scheiding van hun ouders en hoewel dit zeer ingrijpend kan zijn, is men vaak niet op de hoogte van het preventieve aanbod. De Wegwijzer Kind en Scheiding springt in dit gat.

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft met financiering van ZonMw en in samenwerking met het Trimbos-instituut, TNO en Universiteit Utrecht programma’s en kindgerichte initiatieven verzameld en de Wegwijzer Kind en Scheiding ontwikkeld. Dit is hard nodig gezien het verhoogde risico dat scheidingskinderen lopen op het ontwikkelen van gedrags- en sociaal-emotionele problematiek (internaliserend en externaliserend) en problemen bij het functioneren op school en sociale contacten. Dit kan zelfs zo ingrijpend zijn dat kinderen ook in de volwassenheid de negatieve gevolgen van de scheiding van hun ouders ervaren. Het is belangrijk dat deze kinderen bijtijds de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben en dat hun stem gehoord wordt.

Voor wie?
De wegwijzer is bedoeld voor meerdere doelgroepen. Beroepskrachten en uitvoerders krijgen met hulp van de wegwijzer inzicht in het aanbod en kunnen ouders doorverwijzen of zelf programma’s en initiatieven inzetten in hun werk. Beleidsmakers en bestuurders (scholen, gemeenten, Centra voor Jeugd en Gezin, zorgverzekeraars) kunnen de wegwijzer benutten om geschikt aanbod te vinden, te inventariseren of te verbeteren. En het helpt hen om ouders te informeren over het aanbod. Ouders kunnen ook zelf via de wegwijzer een beeld krijgen van het aanbod en wat zij zelf graag zouden willen. Tenslotte kunnen onderzoekers en wetenschappers de wegwijzer raadplegen om een overzicht te krijgen van bestaande programma’s en wat werkt voor deze doelgroep. Dit kan als aanzet dienen voor verder onderzoek.

Wat?
De wegwijzer geeft een overzichtelijk en actueel beeld van programma’s voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. De programma’s richten zich voornamelijk op het leren omgaan met de scheiding en het voorkomen van emotionele, sociale en gedragsproblemen. Op deze manier kan preventief worden gewerkt aan het welzijn van kinderen, zodat zij zo min mogelijk problemen ervaren rondom de scheiding van hun ouders. De kindgerichte initiatieven lopen uiteen van kinderen een stem geven bij het opstellen van een ouderschapsplan tot een online platform waarin kinderen van gescheiden ouders elkaar steun bieden.

Gratis online
De wegwijzer is voor iedereen gratis en online toegankelijk. Door de mogelijkheid om te filteren op leeftijd, de setting waarin het programma wordt uitgevoerd (bijvoorbeeld op school), het aantal bijeenkomsten, onderwerpen en werkvormen, geeft de wegwijzer snel aan welke programma’s geschikt zijn. Zowel bij de programma’s als de kindgerichte initiatieven staan verwijzingen naar meer informatie over het specifieke programma of initiatief.
Bekijk de Wegwijzer Kind en Scheiding.

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen