‘Moffenmeiden’ bij bevrijding 1945 in beeld

Foto: Wikimedia Commons/Nationaal Archief, access no. 2.24.01.03, inventory no. 900-2456

UTRECHT – In het Volksbuurtmuseum in Utrecht loopt vanaf 1 mei tot 21 augustus een expositie over het kaalknippen van ‘moffenmeiden’ tijdens de bevrijding van Nederland in 1945. 

In deze tentoonstelling wordt het verhaal verteld van de omstanders die getuige waren van de vergeldingsacties, die destijds plaatsvonden ten aanzien van Nederlandse vrouwen die zich inlieten met de Duitse bezetter.
Toen de lokken van vrouwen die met de bezetter gingen op de stoep vielen in de meidagen van ’45, juichte een massa mensen. Wat ging er in de hoofden van deze mensen om? Uit een veertigtal verhalen die de basis vormen voor deze expositie, blijkt dat zij zich vaker machteloos voelden dan dat zij ervan genoten. ‘Moffenmeiden’ werden niet alleen gezien als hoeren, maar ook als landverraders. Maar hoe slecht waren ze eigenlijk? Soms ging het om regelrechte collaboratie. Maar andere vrouwen gingen met de bezetter om de familie eten te geven, weer anderen om te spioneren. En ook zij werden na de bezetting kaalgeschoren. De expositie roept dan ook spannende vragen op over de rol van de omstander.

Het idee voor de tentoonstelling is geboren aan de Universiteit Utrecht. De initiator van het project, Rianne Oosterom, schreef haar afstudeerscriptie over dit onderwerp voor de bachelor Geschiedenis en is op het idee gekomen om dit onderwerp verder uit te diepen met een tentoonstelling. Zij heeft daarvoor in haar directe kring verschillende UU-studenten en alumni benaderd.
De tentoonstelling is op vrijdag op 29 april onder grote belangstelling geopend door historicus Ad van Liempt en wethouder Kees Diepeveen.

Bron: Universiteit Utrecht/Het Nederlands Volksmuseum

Cookieinstellingen