Onderzoek smartphoneverslaving bij Festival deBeschaving

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Op zaterdag 2 juli vindt festival deBeschaving plaats in de Botanische Tuinen van Utrecht. Opvallend dit jaar in het uitgebreide wetenschapsprogramma is het onderzoek naar smartphone-verslaving. Voor dit onderzoek worden alle bezoekers uitgenodigd om mee te doen aan een offline experiment om uit te vinden hoe sterk zij naar hun telefoon verlangen. Daartoe wordt één van de zes ‘areas’ in de Botanische Tuinen aangewezen als exclusieve ‘offline area’ die alleen toegankelijk is met een telefoon in vliegtuigstand.

Naast een uitgebreid wetenschaps- en muziekprogramma treden bekende sprekers op, waaronder Nico Dijkshoorn, Ronald Giphart, Ruben Terlou en Wilfried de Jong.

  • Wetenschapsprogramma
    Op het wetenschapsprogramma van deBeschaving spreken verschillende vooraanstaande wetenschappers van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Een aantal hoogtepunten uit het wetenschapsprogramma:
    Psychiater dr. Christiaan Vinkers onderzoekt of we kunnen voorspellen wie door stress psychische klachten ontwikkelt en wie niet.
    Internist dr. Karin Gerritsen werkt aan een draagbare kunstnier en stamcelbioloog prof.
    Prof. Niels Geijsen ontwikkelde een manier om genetische fouten in stamcellen te repareren, terwijl ethicus dr. Annelien Bredenoord pleit voor behoedzaamheid bij het ingrijpen in genen.
    Aardwetenschapper dr. Arwen Deuss doet onderzoek naar trillingen.
    Historica dr. Fenneke Sysling vertelt over de drang naar data, hoe ver gaat dit terug en geven getallen ons identiteit?
    Ontwikkelingspsycholoog prof. Bram Orobio de Castro onderzoekt het ontstaan van narcisme.
    Sociaal psycholoog prof. Naomi Ellemers legt uit dat het glazen plafond in stand blijft door het ‘Queen Bee-effect’.
  • Muziek
    Ook het muziekprogramma is aanzienlijk uitgebreid. Afgelopen vrijdag zijn muzikale optredens bevestigd van onder andere Indian Askin, Hidden Charms, Graham Candy en COPPERSKY. Eerder werden al de headliners Jett Rebel, Dotan, SKIP&DIE en My Baby aangekondigd.

Bron: Universiteit Utrecht/uu.nl

Cookieinstellingen