Tolerantie in Nederland nader bekeken

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het ideaalbeeld van de multiculturele samenleving is langzaam verdwenen. Angst voor religieuze en culturele verschillen kwam daarvoor in de plaats. Betekent dit het einde van Nederland als tolerante, vrije samenleving? Wat is tolerantie eigenlijk?

Tolerantie is best een raar begrip voor de moderne tijd. Iedereen is gelijk voor de wet, dus tolereren of getolereerd worden, zou niet meer bijzonder moeten zijn. Toch blijft ’tolerant zijn’ een belangrijk opgave in Nederland. Prof.dr. James Kennedy, decaan University College Utrecht (UCU) laat zien hoe Nederlanders het begrip hebben gebruikt, en hoe dat in hun zelfbeeld past. Sinds de jaren ‘60 vond er een belangrijke verschuiving plaats. Tolerantie werd een breder, maar tegelijkertijd ook meer omstreden begrip. De laatste jaren lijken twee verschillende visies op de tolerantie lijnrecht over elkaar te gaan staan. Welke zijn dat? En hoe kan Nederland nu het beste verder?

Typisch Nederlands is de titel van de laatste lezing uit het programma Filosofisch Café van Studium Generale Utrecht waarin de ‘dynamiek van het denken’ centraal staat. Het belang: we hebben weldenkende mensen nodig die keuzes voor lange termijn en verantwoorde beslissingen kunnen maken, ook of juist als kennis steeds in beweging is.

Lezing: Typisch Nederlands  |  Datum: dinsdag 10 mei 2016  |  Tijd: 20.15-22.00 uur  |  Locatie: Hofman Café  |  Voertaal: Nederlandstalig  |  Entree: Gratis, aanmelden niet nodig

Cookieinstellingen