Cyberperikelen: ook uw pakkie-an?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Cyberperikelen doen zich voor op het niveau tussen overheden en criminelen waar getuige de Crypto oorlogen nu ook multinational Apple is betrokken. En op huis-, tuin- en keukenniveau, tussen burger en hacker met bedrijven als betrokkenen. Op 23 maart werden bezoekers van de Studium Generale lezingenreeks Machtige Geheimen bijgepraat over dit onderwerp door journalist en datadeskundige Dimitri Tokmetzis. Een samenvatting.

Inmiddels alweer achterhaald, in die zin dat de Amerikaanse overheid de zaak tegen Apple heeft laten varen, maar de toon is gezet. In zijn artikel op De Correspondent beschrijft Tokmetzis hoe de strijd tussen de FBI en Apple over de toegang tot de telefoon van een terrorist, wordt gezien als een monumentale slag in een nieuwe Crypto-oorlog. Het gevecht voor sterke online privacy en veiligheid. Maar hij stelt dat we dat we het belangrijkste front in die strijd al ongezien hebben prijsgegeven. Het probleem zit in onze gedragsgegevens en de megadata waar veel partijen op azen. Wie zijn die partijen en wat doen zij met megadata?

En op huis-, tuin en keukenniveau…

De gevaren van oversharen op internet zijn bij velen bekend. Van bankgegevens tot foto’s en e-mails: het is gevoelige informatie waarover burgers graag controle houden. Dus worden er geen foto’s meer op Facebook geplaatst of worden berichten alleen ‘versleuteld’ verstuurd. Tokmetzis legt uit dat hackers en digitale fraudeurs steeds geavanceerdere technieken gebruiken om uw computer binnen te komen en uw gegevens te achterhalen. Nu richten zij, maar ook grote bedrijven, zich op het verzamelen en koppelen van metadata die wij ongemerkt produceren en achterlaten. Tijd dus om u daarvan bewust te worden. Kijk de lezing via video Waarom je online geen geheimen kunt bewaren.

Bron: Universiteit Utrecht/uu.nl/sgu.nl

Cookieinstellingen