Wetenschappelijk onderzoek: Mindfulness werkt bij lage rugpijn

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – PatiĆ«nten met lage rugpijn hebben baat bij mindfulnesstraining met yoga en bij cognitieve gedragstherapie. Het verbetert hun functioneren en ze hebben minder last van de pijn. Dat is de uitkomst van een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het medisch tijdschrift JAMA.

Het onderzoek is gebaseerd op 342 volwassenen in de leeftijd van leeftijd 20 tot 70 jaar met een gemiddelde duur van de rugklachten van 7,3 jaar. 116 van hen kregen acht weken lang wekelijks twee uur mindfulnesstraining en yoga, 113 kregen gedurende dezelfde periode en in dezelfde ‘dosering’ cognitieve gedragstherapie, de rest kreeg ‘gebruikelijke zorg’.

Resultaten

Na 26 weken waren de deelnemers in beide eerste groepen duidelijk het beste af waar het gaat om functionele beperkingen. Ook werden ze minder belast door de pijnklachten. De onderzoekers geven toe dat de effecten niet erg groot zijn, maar vinden toch dat zowel mindfulness (gecombineerd met yoga), als cognitieve gedragstherapie serieus te nemen behandelopties zijn bij lage rugpijn. Commentatoren Madhav Goyal en Jennifer Haythornthwaite (Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore) zijn het met deze conclusies eens.

Bron: Medisch Contact/medischcontact.nl

Cookieinstellingen