Wie is de klos: treinreiziger of student?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – NS-topman Roger van Boxtel wil studenten weren uit de spits om duizenden zitplaatsen te creĆ«ren. Om universiteiten hiertoe over te halen ging hij bij verschillende universiteiten en hogescholen langs. Hogeschool Utrecht is voornemens de collegetijden aan te passen. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) denken daar anders over. Dit melden Parool en Metronieuws.

Van Boxtel wil binnenkort ook met de besturen van de UvA en HvA gaan praten maar deze lijken niet geneigd hun medewerking te verlenen aan Van Boxtel.

Vicevoorzitter Hans Amman van het College van Bestuur van de UvA noemt het plan ‘sympathiek’ maar voorziet grote logistieke problemen voor de planning. Ook studenten en docenten zien colleges in de avonduren niet echt zitten, zegt Amman. Een woordvoerder van de HvA zegt dat de hogeschool juist probeert de roosters te stabiliseren. Aanpassen aan de spitsuren zou dit doel onderuit houden.

Bovendien zijn wij van mening dat het openbaar vervoer het onderwijs zou moeten volgen in plaats van andersom”.

Volgens voorzitter Stefan Wirken van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) zijn ook studenten buiten Amsterdam niet blij met het plan:

Het lijkt nu alsof studenten verantwoordelijk worden gesteld voor de drukte in de treinen, maar dat is natuurlijk niet zo.

Veel studenten hebben sport- of verenigingsactiviteiten of werken in de avond, ook door de invoering van het leenstelsel. Ze zijn door de afschaffing van de basisbeurs al hard genoeg gepakt en zouden hierdoor nog meer moeten inleveren”.

Cookieinstellingen