Wetenschap richt zich tot politiek

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Wetenschappers van de Universiteit Utrecht organiseerden vorige week een wereldwijde actie om de onderhandelaars van de klimaattop in de Parijs te laten zien dat ze eensgezind zijn over de klimaatverandering.

sitdownklimaat

Honderden wetenschappers van zo’n veertig universiteiten over de hele wereld verlieten vorige week hun werkplek om zich achter een spandoek te verzamelen.

We, all the scientists, have done our work. We sit down. It is up to you”

In De Uithof stonden zestig wetenschappers in de stromende regen achter het spandoek. De foto’s van deze academische actie gaan op dit moment rond aan de onderhandelingstafels in Parijs. Initiatiefnemers van deze wereldwijde actie van academici waren Walter Vermeulen, Sjors Witjes en Pim Croes van het Copernicus Institute of Sustainable Development.

En hadden zij succes?

“Om eerlijk te zijn was het niet zo’n groot succes als we hadden gehoopt”, zegt Croes terugkijkend. “Om dat echt te bereiken, zou je er een team van vier mensen fulltime op hebben moeten zetten.” Toch is hij ervan overtuigd dat deze klimaattop gaat slagen. “Gewoon simpelweg omdat het nu economisch voordelig is. Er valt geld mee te verdienen. Dan heb je geen wetenschap meer nodig om te overtuigen.”

Dat de actie minder succesvol was dan gehoopt, heeft volgens Croes ook te maken met het imago van de hedendaagse wetenschapper. “Ik heb mijn hele leven in de industrie gewerkt en ben nu met mijn 65 jaar de jongste promovendus in de vakgroep. Mijn ervaring is dat je imago bij mensen fors daalt als je zegt dat je wetenschapper bent. Dus nee, ik denk niet dat wetenschappers uiteindelijk de doorslag zullen geven. De politici zullen het moeten doen.”

Bron: DUB.uu.nl

Cookieinstellingen