Aandacht voor topsporters in ‘Onderwijs en Topsport’

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Vereniging Sport Utrecht (VSU) en vijf onderwijsinstellingen uit de provincie Utrecht, waaronder de Universiteit Utrecht, ondertekenen op maandagavond 2 november het samenwerkingsconvenant Onderwijs en Topsport.

Voor topsporters is het van belang om hun topsportcarrière zo goed mogelijk te combineren met onderwijs. Het convenant Onderwijs en Topsport is ontwikkeld om jonge topsporters uit de provincie Utrecht in hun sportieve en maatschappelijke ontwikkeling te ondersteunen. Sport maakt een belangrijk onderdeel uit van het Utrechtse studenten- en verenigingsleven. De Universiteit Utrecht ondersteunt daarom studentensportverenigingen, de besturen ervan en het universitaire sportcentrum. De universiteit heeft al jaren een topsportregeling, maar onderstreept dat nu nog eens met het ondertekenen van het convenant.

Met het oog op Rio…

Dankzij deze regeling hebben vele topsporters hun sport met een academische opleiding kunnen combineren. De universiteit voorziet in facultaire ondersteuning (zoals aanpassingen in het onderwijsrooster) en financiële ondersteuning (zoals compensatie bij buitenlandse trainingsstages en wedstrijden, en sportkaarten bij Sportcentrum Olympos). In 2012 deden zes studenten van de Universiteit Utrecht mee aan de Olympische Spelen, en ook voor 2016 maken weer meerdere studenten kans op een ticket naar Rio.

De onderwijsinstellingen die deelnemen aan het convenant dragen een topsportvriendelijk beleid uit. Het doel van het convenant is om meer samen te gaan werken, elkaar te informeren en elkaar te versterken op het gebied van onderwijs en topsport. De deelnemende onderwijsinstellingen aan het convenant Onderwijs en Topsport zijn: Hogeschool Utrecht, MBO Amersfoort, MBO Utrecht, ROC Midden Nederland en de Universiteit Utrecht. Na de ondertekening maandagavond vindt een voorlichtingsavond plaats voor jonge topsporters die een keuze willen maken naar passend vervolgonderwijs.

Cookieinstellingen