Fotodynamische kankertherapie kan worden geperfectioneerd

Dr. Sabrina Oliviera
Dr. Sabrina Oliviera
Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – Dr. Sabrina Oliveira van de Universiteit Utrecht heeft voor de verdere ontwikkeling van een nieuwe vorm van fotodynamische kankertherapie een prestigieuze ERC Starting Grant van 1,5 miljoen toegekend gekregen.

Fotodynamische therapie (‘photodynamic therapy’, PDT) – die lokaal is en alleen tumorcellen doodt – wordt al klinisch toegepast. Bij deze therapie wordt een oplossing van een fotogevoelige stof via de bloedsomloop door het hele lichaam verspreid. Twee tot vier dagen later wordt de tumor lokaal beschenen met onschadelijk laserlicht van een specifieke golflengte. Dit activeert de fotogevoelige stof, waardoor zuurstofradicalen worden gevormd die de nabijgelegen tumorcellen doden. De fotogevoelige stoffen die momenteel in de kliniek worden gebruikt zijn echter hydrofoob, waardoor zij niet specifiek aan tumorcellen binden en de therapeutische effectiviteit beperkt is.

Volledig

Met de ERC Starting Grant wil Oliveira nieuwe nanobody-fotosensitieve stof complexen ontwikkelen die zich niet alleen binden aan kankercellen, maar ook aan kanker stamcellen en aan endotheliale cellen van het vaatstelsel van de tumor. Hierdoor kan de kanker volledig vernietigd worden.

“Eén van de grote voordelen van fotodynamische therapie is dat deze in principe niet schadelijk is voor het gezonde weefsel van de patiënt. En hoe kanker-specifieker we de therapie maken, des te kleiner is het risico op bijwerkingen. Daardoor kan PDT een goede behandeling zijn voor tumoren op plaatsen in het lichaam die te risicovol zijn voor operaties, zoals in het hoofd en in de nek. Het tweede grote voordeel is dat PDT het immuunsysteem van de patiënt kan activeren, waardoor het lichaam nog lange tijd beschermd wordt tegen de terugkeer van de kanker,” aldus Oliviera.

Cookieinstellingen