Studenten geneeskunde spannen proces aan tegen UU

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Na de de Hogeschool Utrecht wordt nu ook de Universiteit Utrecht voor de rechter gedaagd. Studenten geneeskunde spannen een proces aan tegen de universiteit vanwege het mislopen van een basisbeurs. 

Achttien studenten geneeskunde willen alsnog een basisbeurs. Zij konden pas per 1 september aan hun driejarige masteropleiding beginnen, terwijl medestudenten zich al een maand eerder mochten inschrijven. De studenten lopen hierdoor drie jaar basisbeurs mis, oftewel zo’n 10.000 euro, omdat per 1 september de basisbeurs is afgeschaft voor nieuwe bachelor- en masterstudenten.

Rechtsgronden

Ze krijgen steun van het Landelijk Studenten Rechtsbureau. De studenten zijn ongelijk behandeld, stelt het rechtsbureau. Zij liepen hun ‘studievertraging’ op door een willekeurige werkgroepindeling. Ze konden hun coschappen pas na 1 augustus afronden, terwijl anderen al in juli klaar waren. De universiteit is bovendien nalatig geweest, betogen ze. Zij had immers de studenten eerder kunnen toetsen op kennis, inzicht en vaardigheden en op basis hiervan een maand eerder worden toegelaten tot de masteropleiding. Het bachelordiploma is niet het enige toegangskaartje tot de masteropleiding. Daar zijn studenten niet over voorgelicht.

Vordering

De achttien studenten willen met terugwerkende kracht per 1 augustus worden ingeschreven, zodat ook zij recht hebben op een basisbeurs. De zaak gaat eerst naar het college van beroep voor de examens van de Universiteit Utrecht. Als dit rechtsorgaan de eis van de studenten afwijst, moeten de studenten zich wenden tot de landelijke onderwijsrechter.

Cookieinstellingen