Studenten dagen Hogeschool Utrecht voor rechter

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) in Utrecht eist een schadevergoeding van een miljoen euro van de Hogeschool Utrecht. De Hogeschool heeft – naar het lijkt – onvoldoende rekening gehouden met het tijdrovende karakter van de totstandkoming van wetgeving in Den Haag met als gevolg dat de eerste lichting studenten van de opleiding Medische Hulpverlening studievertraging oploopt en hiervan financiële schade ondervindt.

Het LSR vertegenwoordigt studenten van de opleiding Medische Hulpverlening. De opleiding is in 2010 begonnen, maar hiervoor is pas in 2014 een zogenaamde BIG-registratie aangevraagd. Het gaat hierbij om een tijdelijke BIG-registratie die bij wijze van proef door het ministerie is goedgekeurd maar pas in 2016 van kracht is. Daardoor kunnen studenten niet op stage omdat stageverleners het niet zinvol vinden studenten op te leiden waarvoor geen BIG-registratie bestaat. Het gevolg is dat studenten vertraging oplopen in hun studie.

Financiële schade

Volgens LSR zorgt de studievertraging bovendien voor flinke financiële schade. Studenten moeten extra kosten maken omdat ze langer studeren, maar elk jaar dat ze later op de arbeidsmarkt komen, kost volgens letselschaderichtlijnen 20.000 euro per jaar. De LSR vertegenwoordigt momenteel 75 studenten van de opleiding Medische Hulpverlening, maar verwacht dat dat aantal nog zal stijgen. De HU heeft eerder een regeling aangekondigd om studenten financieel te compenseren, maar die is volgens het rechtsbureau niet toereikend. De regeling vergoedt alleen extra studiekosten en geen inkomstenderving. Bovendien kunnen niet alle gedupeerde studenten hiervan gebruikmaken.

 

Cookieinstellingen