Kunstnier op het nachtkastje

UTRECHT –  Nederland telt zo’n 6.500 dialysepatiënten. Nierpatiënten die afhankelijk zijn van dialyse en meerdere keren per week naar een ziekenhuis of dialysecentrum moeten. Alleen een groot en ingewikkeld apparaat kan het bloed zuiveren. Daar gaat mogelijk vanaf 2017 verandering in komen.

Een draagbare kunstnier zou patiënten veel meer vrijheid geven. Daarom ontwikkelt het UMC Utrecht er één samen met de Universiteit Utrecht, de Nierstichting, TNO en verschillende bedrijven. Hiermee kunnen nierpatiënten vaker of langer
Het idee van een draagbare kunstnier lijkt voor de hand te liggen. Toch was de inbreng van patiënten heel belangrijk. Dokters en technici wilden namelijk eerst een kunstnier maken die zo klein is dat patiënten ’m de hele dag bij zich kunnen dragen. Zo zou de kunstnier het meest lijken op een echte.

In gesprek met…

“Maar toen gingen we praten met dialysepatiënten,” vertelt internist-nefroloog dr. Karin Gerritsen van de afdeling nierziekten van het UMC Utrecht. “Wat bleek: veel patiënten zaten helemaal niet te wachten op een apparaatje dat ze de hele dag bij zich moeten dragen. Ze wilden liever een minitiatuur kunstnier voor ‘thuis’. Voor op het nachtkastje, bij wijze van spreken. Ze kunnen dan zelf bepalen wanneer en hoe vaak ze dialyseren, maar ze lopen niet de hele dag met een kunstnier op hun buik geplakt.”

Andere weg

Het was een eye-opener voor artsen en onderzoekers waardoor het project een andere weg insloeg. Bijkomend voordeel: de draagbare kunstnier ‘voor thuis’ is makkelijker te maken dan een compacte kunstnier die op het lichaam gedragen wordt. Inmiddels is er een laboratoriumversie van de kunstnier beschikbaar. Het streven is om in 2017 de kunstnier bij patiënten te testen.

Cookieinstellingen