Alumnus schenkt half miljoen aan Universiteitsfonds

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Alumnus Peter Koeze schenkt de komende vijf jaar 500.000 euro aan het Utrecht Universiteitsfonds ten behoeve van een onderzoek naar Complex Systems. Het is de hoogste gift ooit. Dit meldt DUB.uu.nl

De reden van Koezes donatie is dat hij altijd veel heeft gehad aan de onderzoeken van de Universiteit Utrecht. “Ik heb het geld dat ik verdiende op de aandelenbeurs voor een groot deel te danken aan de kennis die ik heb opgedaan aan de Universiteit Utrecht. Met deze donatie wil ik het geld teruggeven aan de universiteit voor onderzoek en onderwijs.” Koeze promoveerde in 1968 aan de Universiteit Utrecht in de Natuurkunde en deed in 1980 nog een bachelor Psychologie. Na zijn studies werkte hij onder meer voor Shell en de Nederlandsche Bank. Inmiddels is hij met pensioen. Koeze maakt met zijn schenking de aanstelling van extra promovendi mogelijk voor een onderzoek naar Complex Systems. “Dit onderzoek is vorig jaar door de Universiteit Utrecht aangewezen als focusgebied en sluit goed aan bij mijn wensen voor de besteding van het geld. Ik vind namelijk dat er in de sociale wetenschappen meer aandacht besteed moet worden aan causale modellen zoals in de Natuurkunde. En dat is waar Complex Systems zich op richt.”

Trend

De laatste twee jaar kreeg het U-fonds vaker hoge bedragen. De afgelopen twee jaar kreeg het U-fonds donaties van onder meer 250.000 en 110.000 euro. Volgens Harold Kerkhof van het U-fonds lijkt er haast sprake van een trend. “We ontvangen de laatste tijd veel hoge schenkingen en er zitten bovendien nog twee flinke giften uit nalatenschappen aan te komen.”

 

Cookieinstellingen