Studenten kunnen ‘luxe wonen’ dankzij huurtoeslag

Studentencomplex Johanna in de Uithof
Studentencomplex Johanna in de Uithof
Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – Er is veel reuring rond de huisvesting van studenten in Utrecht. Minder positief is de last die studenten veroorzaken voor ‘gewone’ burgers in bepaalde wijken van Utrecht als gevolg van het splitsingsbeleid. Daar staat tegenover dat een student steeds luxer kan wonen voor hetzelfde geld.

Landelijke studentencorporaties DUWO en SSH stemmen hun huurprijzen nauwkeurig af tot net onder de huurtoeslaggrens. Zo kunnen studenten voor weinig geld in relatief luxe studio’s wonen. Dat houdt in dat een studio van 22 vierkante meter met open keuken en een aparte badkamer met toilet in studentencomplex Johanna voor menig student bijna even duur is als een kamertje zonder eigen voorzieningen van 12 vierkante meter in het IBB. Een IBB-kamer waarbij je ook nog douche, toilet en keuken deelt met 14 andere huisgenoten.

Huurtoeslag

Dit is mogelijk door de huurtoeslag, waar ook een student een beroep op kan doen indien de huur in verhouding tot zijn inkomsten te hoog is. Studenten komen hiervoor in aanmerking als ze in een zelfstandige woning wonen en een huur betalen van maximaal 403 euro en 6 cent. Die huurtoeslag kan oplopen tot ruim 200 euro per maand als de student geen basisbeurs ontvangt en geen bijbaan heeft. Dat is bijna de helft van de kale huur (395 euro per maand) van een studio in de Johanna. Voor sommige studenten is wonen in een zelfstandige studio daarom goedkoper dan wonen in een onzelfstandige kamer in een studentenhuis, waar geen huurtoeslag voor kan worden aangevraagd.

Bezuinigingen?

Hoeveel studenten huurtoeslag ontvangen, is niet bekend. Uit de enquête van Yournalism – ingevuld door 1000 studenten – blijkt dat 45 procent van de bij een studentencorporatie wonende studenten huurtoeslag ontvangt. Dat is meer dan het Nederlandse gemiddelde: van alle Nederlandse huurders ontvangt ongeveer een derde huurtoeslag. Desgevraagd geeft een woordvoerder van het ministerie voor Wonen en Rijksdienst een ruwe indicatie van het aandeel jongeren tussen 18 en 25 (waaronder dus ook niet-studenten) binnen het totaal aantal huurtoeslagontvangers. Dat aandeel steeg van 9,7 procent in 2009 naar 11,6 procent in 2013. Andere cijferbronnen tonen aan dat het percentage huurtoeslagontvangers met studiefinanciering als belangrijkste inkomstenbron steeg van 3,6 procent in 2009 naar 5,3 procent in 2012. De gestage stijging in het aantal studenten dat huurtoeslag ontvangt, komt overeen met de stijgende kosten van de huurtoeslag in het algemeen. Volgens prognoses groeien de uitgaven tot 4 miljard euro in 2019. In een brief die minister Stef Blok (VVD) van wonen deze zomer naar de Tweede Kamer stuurde, kondigde hij mogelijke bezuinigingen aan. Of en hoe studenten daardoor geraakt worden kan zijn woordvoerder nog niet zeggen. “Dit maakt allemaal onderdeel uit van de besluitvorming voor Prinsjesdag en die is nog niet afgerond.”

Bron: DUB.uu.nl en Yournalism

Cookieinstellingen