Wetenschappers en studenten protesteren bij opening Academisch Jaar

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Zowel de vakbond voor de wetenschap (VAWO) als de studenten grijpen de opening van het Academisch Jaar aan om te protesteren. De wetenschappers vinden het zorgelijk dat universiteiten steeds meer werken met tijdelijke contracten.  De studenten zijn tegen de bezuinigingen op de studentensport in Utrecht.

Volgens de VAWO leidt het gebrek aan vaste aanstellingen op de uni’s tot veel onzekerheid. Dat heeft een nadelige invloed op de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. “Zo’n 60 procent van het wetenschappelijk personeel werkt op tijdelijke basis”, zegt VAWO-voorzitter Marijtje Jongsma in het NOS Radio 1 Journaal. “Universitair docenten moeten daardoor om de twee of drie jaar een nieuwe baan zoeken en ze moeten steeds opnieuw het wiel uitvinden.” De problematiek is volgens Jongsma niet nieuw en geldt ook voor andere beroepsgroepen. Maar de wetenschap spant de kroon.

Studentensportverenigingen Orca, Triton (beide roeiverenigingen) en Histos (zeilen) protesteren maandagmiddag bij de opening van het Academisch Jaar van de Universiteit Utrecht. Ze zijn tegen het feit dat de sportsubsidies van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht alleen terecht komen bij verenigingen die gebruikmaken van sportcentrum Olympos. Ze vragen om meer geld en willen dat het geld geoormerkt wordt: een deel voor het noodlijdende sportcentrum Olympos en een deel voor de studentensportverenigingen. Omdat deze drie verenigingen dit jaar helemaal geen subsidie meer krijgen, moeten ze de contributie verhogen met gemiddeld 30 euro. “De verenigingen zijn bang voor teruglopende ledenaantallen, omdat ze nu hun contributies moeten verhogen. Sommige kleine verenigingen vrezen zelfs voor hun voortbestaan”, aldus Pijke Dorrestein van VIDIUS studentenunie.

 

Cookieinstellingen