Wat is uw mening over de insecten in uw huis?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Door de hoge temperaturen van de afgelopen periode zijn insecten erg actief geweest. Niet alleen buiten, maar ook binnen in huis. Wat vindt u van deze insecten?

 
Enkele bekende ‘zomersoorten’ zijn vlooien, muggen en bedwantsen, waarvan laatstgenoemde met reisbagage het huis ingebracht kunnen worden. Minder bekende soorten die vaak voor overlast zorgen zijn boommieren, die erg lijken op de mieren tussen de tegels, maar schadelijk kunnen zijn voor de woning. Ook houtwormkevers, tapijtkevers en broodkevers worden in deze periode veel gevonden. De larven van deze kevers zijn eigenlijk de boosdoeners en bevinden zich in hout (houtworm), het wollen tapijt en ander materiaal van dierlijk afkomst (tapijtkever) of voedingsmiddelen (broodkever). Dan zijn er nog stofluizen, springstaarten, motmuggen, meeltorren, kleermotten en aardbeiloopkevers. Kortom, veel verschillende insecten die op hun eigen manier voor overlast kunnen zorgen.

Wageningen Universiteit en het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen te Wageningen onderzoeken wat burgers, ook uit Utrecht en omstreken, vinden van insecten die in huis voorkomen. Daarvoor is een online vragenlijst opgesteld. De onderzoekers zouden het zeer op prijs stellen als u deze vragenlijst zou invullen. Onder de deelnemers worden vier VVV-bonnen van € 25,= verloot. Meer dan genoeg voor de aanschaf van een goede vliegenmepper!

Bron: Kennis- en adviescentrum Dierplagen

Cookieinstellingen