Eerstejaarsstudenten moeten werken voor hun studie

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Per 1 september gaat de studiefinanciering veranderen voor nieuwe studenten. Ruim driekwart van de eerstejaarsstudenten moet meer gaan werken om rond te kunnen komen of op kamers te kunnen wonen. Dat blijkt uit onderzoek van YoungCapital.

Voor nieuwe hbo- en wo-studenten wordt de basisbeurs omgezet in een basislening. Zij ontvangen dan geen gift meer van de overheid, maar kunnen alleen nog lenen. Ook de uitwonende beurs van 278 euro per maand zal vanaf 1 september voor eerstejaarsstudenten veranderen in een lening.

Financiële gevolgen

YoungCapital ondervroeg deze zomer 548 eerstejaarsstudenten over de gevolgen voor hun financiële situatie. 76 procent van de ondervraagde jongeren die per 1 september een hbo- of wo-opleiding begint, geeft aan dat het voor hen onmogelijk wordt om zonder bijbaan te studeren. Van de uitwonende studenten zegt 84 procent zonder bijbaan niet op kamers te kunnen wonen.

Bijbaan belangrijk

“Wij vinden het belangrijk dat studenten verstandig met hun geld en eventuele leningen omgaan. Alles wat je zelf verdient, hoef je niet te lenen. Een bijbaan naast de studie wordt daarmee nog belangrijker voor studenten dan voorheen”, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital. De studenten geven aan dat hun bijbaan gemiddeld 465 euro per maand moet opbrengen om rond te kunnen komen. Het Nibud voorspelde in de Handreiking Studenten en Financiën 2015 reeds dat jongeren waarschijnlijk meer gaan werken door de invoering van het sociaal leenstelsel.

Video-cv helpt

Kooistra: “We willen jongeren de tools bieden om snel een mooie bijbaan te vinden en werkervaring op te doen. Een video-cv is een uitstekende manier om je sollicitatie kracht bij te zetten. We zien ook dat dit de kans op aanname flink verhoogt.” Dit voorjaar introduceerde YoungCapital daarom het solliciteren via WhatsApp, met een video die kandidaten direct naar de recruiter kunnen appen. Om de eerstejaars sneller aan een bijbaan te helpen, is YoungCapital deze week aanwezig bij introductieweken in studentensteden met een speciale Videobus.

Cookieinstellingen