Vannacht grote kans op mooie sterrenhemel

Foto: CC0 Public Domain

ZEIST  – Meteoroïden vallen 24 uur per dag de atmosfeer binnen, maar de lichteffecten zijn doorgaans alleen ’s nachts te zien als weers- en lichtomstandigheden optimaal zijn. Vannacht rond 01.30 uur is zo’n goed moment. 

Eerder was al bekend dat ook andere omstandigheden meezitten. Zo is er geen storend maanlicht doordat het nieuwe maan is. De nacht van zondag op maandag verloopt met wat meer bewolking en over de nachten daarna is nog niet veel te zeggen, aldus weeronline.nl.

Ontstaan

Een meteoor of vallende ster is een kortstondig lichtspoor aan de hemel dat te zien is wanneer een meteoroïde op circa 100 km hoogte met een enorme snelheid – tot tientallen kilometers per seconde – in de atmosfeer van de aarde terecht komt. De meteoroïde wordt door de atmosfeer afgeremd. Door de enorme wrijvingskrachten die hierbij ontstaan wordt de meteoroïde uiteengerukt tot losse moleculen en “verdampt” het als het ware volledig. De wrijvingskrachten doen bovendien ook de omringende lucht oplichten. Het lichtspoor dat ontstaat wekt de illusie van een ster die zich plotseling snel verplaatst of naar beneden valt, vandaar de benaming vallende ster. Meteoren kunnen afzonderlijk komen, maar ook in zwermen of sterrenregens, bijvoorbeeld de Leoniden of Perseïden.

 

Cookieinstellingen