Nominaties Studentenprijzen 2014-2015 bekend

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Voor de Studentenprijzen 2014-2015 zijn zeven nominaties bekendgemaakt: vier in de categorie Bijzondere bestuurlijke of maatschappelijke verdiensten en drie in de categorie Beste Masterscriptie. De twee winnaars worden bekendgemaakt tijdens de opening van het Academische Jaar op maandag 31 augustus 2015. De prijzen bestaan uit een oorkonde, een geldbedrag van €1.500 euro en een replica van de Sol die voor het Academiegebouw staat.

DE VIER GENOMINEERDEN VOOR DE STUDENTENPRIJS BIJZONDERE BESTUURLIJKE OF MAATSCHAPPELIJKE VERDIENSTEN ZIJN:

Jesse de Graaff (vz), Michael Edelijn, Denise Groeneweg, Joshua Lambertus en Jeroen Heemsbergen zijn voorgedragen voor het oprichten van een studentenadviesbureau UBV Adviesbureau / Advident voor het aanpakken van ecologische en toxicologische vraagstukken uit de maatschappij. Studenten uit de biologiesector kunnen professionele vaardigheden opdoen en zich tevens richten op de arbeidsmarkt. Op dit moment komt 75% van de opdrachten van potentiële werkgevers.
Daarnaast ontwikkelt het bureau een blended scholingsprogramma dat wordt afgestemd met en aanvullend is op het curriculaire onderwijs van Biologie. In de nabije toekomst wil het bureau soortgelijke bureaus bij andere disciplines oprichten zodat er zo natuurwetenschappelijk breed interdisciplinaire opdrachten aangenomen kunnen worden.
Lourens Bloem
Lourens heeft met een zestal andere studenten het initiatief genomen om innovatie én ondernemerschap van binnenuit bij masterstudenten Farmacie en startende apothekers te stimuleren. De maatschappij en de politiek vragen tegenwoordig immers om een nieuwe rol voor apothekers: van distributeur naar kwalitatief hoogstaande zorg voor de patiënt.
Daarnaast is Lourens al een paar jaar (bestuurlijk) actief voor de Stichting Geluk en Vrijheid, een stichting die chronisch zieke kinderen en hun gezinnen een onvergetelijke dag bezorgt bij een testcentrum in Lelystad. Op zijn cv staan nog meer bestuurlijke activiteiten waarvan zijn aanzienlijke bijdrage aan de ontwikkelingen van een nieuw curriculum voor Farmacie niet onvermeld mag blijven.
Karin van Trijp
Voorgedragen voor met name haar werk voor de Stichting Wees een Lach. Karin is op tal van terreinen actief. Naast haar werk voor het woonbestuur van Casa Confetti en haar wekelijkse inzet voor scouting Wouw, heeft zij in 2012 het initiatief genomen tot het oprichten, professionaliseren en uitbreiden van de Stichting Wees een Lach. Deze stichting organiseert een vakantieweek voor weeskinderen in Bulgarije. Studenten uit met de name de Sociale Wetenschappen kunnen door deelname praktijkervaring in het buitenland opdoen. Inmiddels heeft de Stichting haar activiteiten uitgebreid naar andere landen in Oost-Europa.
In de tussentijd volgt Karin een eenjarige master én een tweejarige onderzoeksmaster bij de faculteit Sociale Wetenschappen. Van het doen van verschillende dingen krijgt zij meer energie, inspiratie en betere focus.
Samuël Fidder
Voorgedragen voor het lanceren van een onderwijsinitiatief voor jonge dokters om zorgmanagement, financiën en logistiek te kunnen leren, én voor het Doctor meets Director project.
Het eerste project komt onder meer voort uit de visie op de rol die artsen in de nabije toekomst in de Nederlandse zorg zullen gaan spelen. Samuël heeft meegewerkt aan de oprichting van de TIAS-MBE Summer Academy waar de nieuwe generatie artsen uitgedaagd wordt om bestuurlijke, organisatorische en financiële uitdagingen van de zorg tot hun verantwoordelijkheden rekent.
Daarop voortbordurend heeft hij een project gestart om bij artsen meer achtergrondinformatie te geven en begrip op te brengen voor bestuurlijke overwegingen die zorginstellingen moeten maken.

 

DE DRIE GENOMINEERDEN VOOR DE STUDENTENPRIJS BESTE MASTERSCRIPTIE ZIJN:

Kees Mulder
Kees Mulder schreef in het kader van de researchmasteropleiding Methodology and Statistics of Behavioral and Social sciences een scriptie getiteld Extending Baysian analysis of circular data to comparison of multiple groups. In zijn onderzoek draagt Kees een oplossing aan voor de analyse van circulaire data. Wie dit soort data wil analyseren, moet compleet andere methoden gebruiken dan bij lineaire data. Er zijn echter weinig methoden beschikbaar voor de analyse van circulaire data, omdat het ontwikkelen hiervan in de klassieke statistiek erg lastig is. De oplossing van Kees Mulder bestaat uit een slim gebruik van zogenaamde Bayesiaanse methoden, die fundamenteel anders werken dan de traditionele statistiek.
De commissie is onder de indruk van de originele aanpak van een belangrijk onderzoeksprobleem; van de wiskundig-statistische competenties van de scriptant, en van het eindproduct: een uitgewerkte methode, die onderzoekers uit uiteenlopende disciplines kunnen toepassen. Kees Mulder heeft hiermee een belangrijke innovatieve bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het instrumentarium voor onderzoekers uit diverse wetenschappelijke disciplines.
Guido van Miert
Het masteronderzoek van Guido van Miert binnen het research programma Theoretical Physics betrof Tight binding theory of spin-orbit coupling in graphynes. Geïnspireerd door de spectaculaire eigenschappen van grafeen heeft Guido van Miert theoretisch onderzoek gedaan naar een nieuwe klasse van materialen: grafyn. In korte tijd heeft hij baanbrekende inzichten verkregen door het ontwikkelen van nieuwe fysica voor een nieuwe klasse van materialen. Door de aard van het onderwerp is het een uitdaging de onderzoeksresultaten inzichtelijk te maken. De jury was daarom diep onder de indruk van het hoge wetenschappelijke niveau van de scriptie en de fraaie illustraties die zijn theoretische ontdekkingen inzichtelijk maken. De masterscriptie is zeer helder geschreven en coherent opgebouwd. Guido van Miert heeft met zijn pionierende onderzoek de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van het grafynonderzoek en naam gemaakt als een zeer talentvolle, creatieve en zelfstandige onderzoeker.
Kinanya Pijl
Kinanya Pijl schreef voor de Legal Research Master een scriptie met de titel ICANN and human rights – A quest for safeguards to guarantee an Internet based on international human rights. Kinanya’s masterscriptie behandelt de verantwoordelijkheid van ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) bij het respecteren van mensenrechten van derden. ICANN is een internationale private organisatie met een belangrijke (semi)publieke taak: het beheren van de infrastructuur van het internet, waaronder de exclusieve bevoegdheid om wereldwijd domeinnamen toe te kennen. In haar scriptie toont Kinanya onder meer aan dat er een duidelijke en dringende behoefte is aan de ontwikkeling van effectieve waarborgen om naleving van mensenrechten binnen ICANN te garanderen en misbruik van macht te voorkomen.
De jury is onder de indruk van Kinanya’s messcherpe analyse van een actueel probleem dat bovendien van wereldwijd belang is. Haar scriptie getuigt van groot inzicht op het raakvlak van de internet-infrastructuur enerzijds en de relevante rechtsgebieden anderzijds. Zij heeft haar onderzoek methodologisch stevig gefundeerd en het resultaat ervan is neergelegd in een zeer helder geschreven scriptie.

Cookieinstellingen