Hoeveel energie levert de zon ons op?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Met een gemiddelde opbrengst van 33,4 kWh per kWp-geïnstalleerde panelen, in één week, functioneert het overgrote deel van de zonnestroomsystemen in Nederland goed tot zeer goed. Dit blijkt uit de actie ‘Tel de Zon’, waarbij aan bezitters van zonnepanelen werd gevraagd om bij te houden hoeveel zonnestroom hun systeem opwekt.

panel-158630_1280Van 1 tot en met 7 juni werden dit jaar de Solar Days georganiseerd door een aantal samenwerkende organisaties op het gebied van zonne-energie. Deze campagne heeft als doel aandacht te vragen voor zonne-energie. Een bijzondere actie tijdens de Solar Days was Tel de Zon, georganiseerd door de Stichting Monitoring Zonnestroom en de Universiteit Utrecht. Aan bezitters van zonnepanelen werd gevraagd om tijdens de week van de Solar Days bij te houden hoeveel zonnestroom er die week werd opgewekt. De data zijn vervolgens geanalyseerd door zonne-energie-experts Wilfried van Sark, Panos Moraitis en Bhavya Kausika van de Universiteit Utrecht.

Opbrengst

De opbrengst van de zonnestroomsystemen is ongeveer gelijk aan die van vorig jaar, maar de spreiding is veel kleiner omdat de instralingsverschillen over het land nu maximaal 10% bedroegen, ten opzichte van 30% vorig jaar. De opbrengst verschilde wel per dag: tijdens de tweede dag van de Solar Days-week was er vrij veel bewolking, en op vrijdag 5 juni was het bijna tropisch, gevolgd door een zonnig, maar relatief koud weekend. Eigenaren van zonne-energie-installaties zijn zeer geïnteresseerd in de prestaties van hun systeem. Door de grote belangstelling van meer dan 3.000 deelnemers, verspreid over het hele land, is het onderzoek representatief voor Nederlandse zonnestroomsystemen.

 

Cookieinstellingen