Lef in het Lab-prijs voor Sue Gibbs

Foto: Dierenbescherming

UTRECHT – Sue Gibbs heeft de Lef heeft het Lab-prijs 2015 van de Dierenbescherming in ontvangst mogen nemen. Zij bedacht een huid-op-een-chip model dat het mogelijk maakt om complexe huidziekteprocessen te bestuderen en nieuwe medicijnen te testen. Door dit huid-op-chip-model is het gebruik van proefdieren niet meer nodig. Het publiek kon via de site van de Dierenbescherming stemmen op vier genomineerden voor de Lef in het Lab-prijs.

Gibbs kiest bewust voor onderzoek doen zonder proefdieren. Ze is een inspiratie voor collega’s om steeds minder te kiezen voor dierproeven. Gibbs: “Er zijn zeker onderzoeken waarbij proefdieren nodig zijn, omdat er geen goede alternatieven bestaan. Maar proefdieronderzoek mag nooit vanzelfsprekend zijn. Ik ontwikkel modellen die het gebruik van proefdieren overbodig maken en lever zo een bijdrage aan het onderzoek doen zonder proefdieren.”

Microchip

Ze maakt een labmodelhuid waarin ze huidcellen, immuuncellen, vaatwandcellen en bindweefselcellen op een gecontroleerde manier samenbrengt in een microchip. Door al deze cellen samen te voegen, werkt de kweekhuid als een echte huid. Gibbs: “In de toekomst gaan we verschillende organen met aderen op een chip maken. Zo wordt een menselijk systeem met huid, lymfeknopen, nieren en lever op chip nagemaakt.”

Vier genomineerden

In Nederland worden jaarlijks honderdduizenden proefdieren ingezet. Om medicijnen en vaccins te testen, maar bijvoorbeeld ook om te bepalen of producten veilig zijn. Met de Lef in het Lab-prijs maakt de Dierenbescherming zich sterk om onderzoek te stimuleren dat bijdraagt aan de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven. In samenwerking met het 3V-centrum Utrecht Life Sciences van Faculteit Diergeneeskunde nomineerde de Dierenbescherming vier wetenschappers voor de Lef in het Lab Prijs 2015. Dit jaar vond de uitreiking van de Lef in het Lab-prijs plaats in het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort.

LIHL_winnaarSueGibbs

Cookieinstellingen