Studenten Universiteit Utrecht onderzoeken effecten WK Voetbal in Rio de Janeiro

Foto: CC0-Public Domain

UTRECHT – 28 studenten Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht reizen komende week naar Brazilië. Zij onderzoeken daar gedurende zeven weken de effecten van het WK Voetbal en de Olympische Spelen.

Pieter ten Broeke, woordvoerder van het project: “Met dit unieke onderzoek bieden wij inzage in de wereld achter de stadions.” Het onderzoek van de studenten richt zich op Nederlandse activiteiten in Rio en andere maatschappelijke ontwikkelingen.  Het onderzoek is mede voortgekomen uit een opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie wil weten of Nederlandse initiatieven rond megaevenementen effect hebben. Hiervoor werken de studenten samen met partners als de KNVB en het NOC*NSF. Deze organisaties trainen bijvoorbeeld coaches om kinderen op sociaal vlak te begeleiden. Groepen studenten zullen ter plekke onderzoeken wat het effect hiervan is.

Effecten op stad

Naast het onderzoeken van effecten van Nederlandse activiteiten, richt het Utrechtse onderzoek zich op ontwikkelingen in Rio de Janeiro zelf. Te denken valt aan gedwongen huisuitzettingen of de invloed van het WK op de omzet van handelaren rond het stadion, het politieoptreden. “Een mega-evenement doet veel meer met een stad dan je in eerste instantie ziet. Wat is dat precies, en is dat positief? Dat gaan we onderzoeken,” aldus Ten Broeke.

De studenten vertrekken op 30 april en zij komen 19 juni weer in Nederland terug. Tijdens hun verblijf in Brazilië werken zij samen met Utrechtse onderzoekers en Braziliaanse wetenschappers van de federale universiteit in Rio de Janeiro. De studenten presenteren de resultaten van hun onderzoek tijdens een symposium in Utrecht op 25 november.

Cookieinstellingen