Tophoogleraar ontvangt miljoen euro voor onderzoek

Foto: CC0-Public Domain

UTRECHT – Birgit Meyer, hoogleraar Religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht, ontvangt van de KNAW de Prijs voor de Akademiehoogleraar. Zij krijgt een bedrag van een miljoen euro, te besteden aan een wetenschappelijk doel naar keuze. De prijs bekroont het oeuvre van onderzoekers tussen de 54 en 59 jaar oud die binnen hun vakgebied bewezen hebben tot de wereldtop te behoren.

AfbeeldingProf.dr. Birgit Meyer (55) bestudeert de rol van godsdienst vanuit een sociaal-cultureel, mondiaal en materieel perspectief. Kenmerkend voor haar invalshoek is het combineren van religiewetenschappelijke en cultureel-antropologische benaderingen. In haar werk laat ze zien dat grondige kennis van religie belangrijk is voor een beter begrip van de wereld. Ze helpt zo mee om religiewetenschappen een nieuwe inhoud en richting te geven in een tijd van zowel ontkerkelijking als de revitalisering van religieuze overtuigingen.

Afrikaans Christendom

Veel van Meyers werk heeft betrekking op Afrika. Ze toonde aan dat opkomende religieuze stromingen zoals Pinksterbewegingen in Afrikaanse landen individualisme bevorderen en de traditioneel sterke familieverbanden doen verwateren. Meyer is pleitbezorger van een ‘materiële’ benadering van religie, met als centrale invalshoeken het lichaam, objecten en beelden, en oude en nieuwe media.
Meyer heeft gedurende haar wetenschappelijke loopbaan een groot internationaal netwerk opgebouwd, wat zich vertaald heeft in een reeks internationale samenwerkingsprojecten met wetenschappers in Europa, Afrika en Noord-Amerika. Ze neemt nu deel aan drie internationale onderzoeksverbanden met collega’s uit België, Duitsland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Publicaties
Meyer publiceerde een groot aantal invloedrijke artikelen en hoofdstukken op het gebied van de religiewetenschappen én dat van bijvoorbeeld Afrikastudies, mediastudies, visuele cultuur, en antropologie. Meyer is sinds 2007 lid van de KNAW. Ze is vicevoorzitter van het International African Institute in Londen en kreeg in 2012 de prestigieuze Anneliese Maier Forschungspreis van de Alexander von Humboldt Stiftung in Duitsland. Van april tot juni 2015 is zij fellow aan het Centre for Advanced Study in Oslo.

Cookieinstellingen