ChristenUnie wil eerlijker lotingsprocedure scholen

Foto: CC0-Public Domain

UTRECHT – Afgelopen maand werden opnieuw honderden kinderen uitgeloot voor de middelbare school van hun keuze. De komende jaren dreigt het aantal uitlotingen nog verder op te lopen, omdat de prognoses een groei voorspellen van het aantal (brugklas-)leerlingen.

De ChristenUnie roept met schriftelijke vragen het college op te investeren in een eerlijker lotingsprocedure en te anticiperen op de verwachte groei van het aantal (brugklas-)leerlingen. Sinds een aantal jaar laait elk voorjaar de discussie op over de Utrechtse lotingsprocedure voor middelbare scholen. Het afgelopen jaar zijn enkele verbeteringen in de procedure doorgevoerd, zoals een centrale loting en een grotere mate van transparantie. Ook dit jaar vielen echter 246 leerlingen na de eerste loting buiten de boot.

Levensovertuiging

Zij kunnen na uitloting alleen nog een voorkeur opgeven voor de scholen die nog plek hebben, waardoor ze vaak geen kans meer maken op een plek op de school van hun tweede voorkeur. Fractievoorzitter Maarten van Ooijen: “De huidige gang van zaken is strijdig met de visie van de ChristenUnie dat ouders en leerlingen een school moeten kunnen kiezen die het best bij hun levensovertuiging past en waar zij zich thuisvoelen. We vragen het college dan ook in te zetten op onderzoek naar alternatieve plaatsingssystemen, die meer recht doen aan de keuze van leerlingen.”

 

Cookieinstellingen