Moraal in de militaire praktijk

Foto: CC0-Public Domain

UTRECHT – Een moment van verdieping en uw denken scherpen. Dat kan bij de vijf Filosofische Cafés die in de eerste helft van 2015 worden georganiseerd door Studium Generale en het departement Filosofie en Religiewetenschap. De bijeenkomst op 14 april gaat over moraal in de militaire praktijk.

In de Conventie van Genève zijn afspraken gemaakt over wat wel en niet mag tijdens een gewapend conflict. Maar wat als de vijand middelen hanteert die wij als abject beschouwen. Zoals het vermoorden van journalisten, het verkrachten van vrouwen of het neerschieten van een passagiersvliegtuig. Hoe te strijden tegen een vijand die zich niks aantrekt van de waarden en regels waar een professionele militair wel aan gebonden is? Kan hij hem nog behandelen als mens? En wanneer is een oorlog rechtvaardig? Prof.dr. Désirée Verweij (Militaire Ethiek, Ministerie van Defensie) spreekt over militaire en morele deugden. Heeft ethiek een rol op het slagveld?

Locatie: Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht | Tijd: 20.00-22.00 uur | Diner: U kunt vanaf 17:30 uur aanschuiven bij Hofman Café en profiteren van een speciaal voordeelmenu voor 10,- euro voor een hoofdgerecht naar keuze.

 

Cookieinstellingen