Zaterdag 11 april Universiteitsdag

Foto: Susanne Canisius

UTRECHT – Op zaterdag 11 april vindt in de Domkerk te Utrecht de Universiteitsdag plaats, de jaarlijkse feestelijke dag voor alumni, studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht. Het thema dit jaar is ‘Universiteit en stad’, ofwel moderne wetenschap op historische locaties.

OCHTENDPROGRAMMA | Domkerk, Utrecht | Tijd: 9.45 -12.00 uur

Ontvangst: Voorzitter van het College van Bestuur Marjan Oudeman en voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds Robert Croll

Inleiding: Stad en Universiteit: prof.dr. Renger de Bruin
De stad en de daar sinds 1636 gevestigde universiteit hebben altijd veel met elkaar te maken gehad. Dat begon al met de oprichting. Na veel getouwtrek tussen het stedelijk bestuur en de Staten van Utrecht hakte het eerstgenoemde gremium de knoop door en stichtte een universiteit in de gebouwen van het Domkapittel. In 1811 leek een einde te komen aan het bestaan van de universiteit door het opheffingsbesluit van Napoleon. Vier jaar later draaide koning Willem I deze maatregel terug, maar de instelling kwam terug als rijksuniversiteit. De band met de stad bleef evenwel nauw door de prominente aanwezigheid van de academische gemeenschap met steeds nieuwe gebouwen. Toen na 1950 de studentenaantallen explodeerden, was uitbreiding in de stad geen optie meer. Vanaf 1960 verrezen nieuwe gebouwen in de ten oosten van de stad gelegen Johannapolder een nieuw universitair centrum, De Uithof. Aanvankelijk zou de hele universiteit verhuizen, maar uiteindelijk zijn het hoofdgebouw, het Universiteitsmuseum en de faculteiten Geesteswetenschappen en REBO in de binnenstad gebleven.

Prof.dr. Renger de Bruin is conservator stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum te Utrecht.

Stamcellen en het eeuwige leven: prof.dr. Hans Clevers

‘Stamcellen staan aan de basis van alle leven. In volwassen organen worden oude cellen continu vervangen door middel van celdeling van stamcellen. Met name de huid, het bloed en beenmerg, en de binnenbekleding van de darm vernieuwen zich in hoog tempo. In andere organen worden stamcellen hyperactief na weefselschade om het defect te herstellen.Er is de laatste jaren grote interesse in stamcellen: stamcellen kunnen ingezet worden om zieke weefsels te genezen of om oude, versleten weefsels te vervangen. Stamcellen hebben ook een “dark side”. Ze staan ook aan de basis van kanker.

Prof.dr. Hans Clevers is (scheidend) president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Daarnaast is hij hoogleraar Moleculaire Genetica in Utrecht. In deze presentatie belicht hij stamcelonderzoek vanuit het perspectief van de darmstamcel, en van darmkanker.

Muzikaal intermezzo: Dekoor

Dekoor Close Harmony is een close harmony koor uit Utrecht, bestaande uit zo’n dertig studenten. Het werd opgericht in 1985 en is aangesloten bij het Koördinerend Orgaan Studenten Muziekgezelschappen Utrecht (KOSMU), dat een onderdeel is van de Universiteit Utrecht. Het koor zingt lichte muziek, pop, jazz en klassiek. Er wordt zowel a capella gezongen als met begeleiding van een combo.
In 2007 werd Dekoor uitgeroepen tot “Beste koor van Nederland” in het televisieprogramma Korenslag. In 2010 won het koor de eerste prijs in de categorie jazz op de World Choir Games en in 2012 in jazz en pop. Op datzelfde concours werden ze in 2010 tweede in de categorieën pop en gospel.

LUNCH | Locatie: Academiegebouw | 12.00-13.30 uur | Staande lunch (zitplaatsen beperkt)

 

MIDDAGPROGRAMMA | 13.30 – 16.00 uur | diverse locaties, zie hieronder
Tijdens het middagprogramma kunt u deelnemen aan twee lezingenronden, van 13.30 tot 14.30 en van 15.00 tot 16.00 uur. Daarnaast is er een middagvullend coachcafé, speciaal voor jong afgestudeerden.
Historische locaties: Paushuize, Lutherse Kerk, Museum Catharijneconvent, Het Utrechts Archief, Universiteitsmuseum en het Academiegebouw.

 

SLOTMANIFESTATIE | Academiegebouw | 16.30-17.30 uur

Uitreiking Vliegenthart Scriptieprijs voor Life Science met pitches van alle genomineerden.
Column door prof. dr. Frank Miedema, decaan geneeskunde.
Presentatie: Theatersportgroep Parnassos
Alumniborrel: Academiegebouw, 16.30-18.30 uur

 

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen