Kick-off Future Food Utrecht: ‘How can science feed the world?’

Future Food Utrecht
Future Food Utrecht
Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – Onder de noemer ‘How can science feed the world?’ organiseert het universitaire focusgebied Future Food Utrecht op dinsdag 15 april een kick-off symposium met vooraanstaande (inter)nationale onderzoekers. Key-note sprekers zijn de Franse socioloog en antropoloog prof. Claude Fischler, de Vlaamse moleculair bioloog prof. Marc van Montagu, en chemicus dr. René Aerts.

Het symposium wordt geopend door Marjan Oudeman, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht. Future Food Utrecht brengt een uitzonderlijk brede groep Utrechtse onderzoekers rond het thema voedsel samen en dat is terug te zien in het programma. Internationale onderzoekers bespreken ons veranderende eetgedrag, zoals minder vaak zelf koken en samen eten (prof. Fischler), geven een analyse van de wetenschappelijke en maatschappelijke aspecten van genetisch gemodificeerde gewassen (prof. Marc van Montagu), en stellen dat voor onze toekomstige voedselvoorziening de gezondheid van dieren cruciaal is (dr. Aerts).

Voedselproblemen

Prof.dr. R. Voesenek
Prof.dr. R. Voesenek

Onze groeiende wereldbevolking kampt met sterk uiteenlopende voedselproblemen, die vragen om kennis die tot zowel maatschappelijke als technologische oplossingen leidt” (prof. Rens Voesenek)

“Daarnaast zijn er technologisch en economisch haalbare oplossingen die maatschappelijk en ecologisch minder wenselijk zijn en duurzame maar dure oplossingen die te weinig voedsel produceren. We hebben voor deze problemen meer nodig dan technische verbeteringen. Daarom is fundamenteel onderzoek in combinatie met een multidisciplinaire aanpak van wezenlijk belang.”

Multidisciplinair

Een voorbeeld van de multidisciplinaire samenwerking binnen Future Food Utrecht is het Leidsche Rijn-project van sociaal geografen en psychologen. Zij onderzoeken de complexe relatie tussen de inrichting van een gebied en het effect daarvan op het eetgedrag van de bewoners. Daarvoor gaan ze precies volgen welke reisbewegingen bewoners maken, waar ze hun boodschappen doen of eten halen, wat en wanneer ze eten en hoe hun gezondheid is.

Prof. Denise de Ridder
Prof. Denise de Ridder

Het meeste onderzoek naar ongezonde voedselconsumptie kijkt vooral naar wat en hoeveel mensen eten en besteedt geen aandacht aan waar en wanneer mensen eten, waardoor we geen goed beeld hebben van de plaatsen die zich lenen voor interventies om eetgedrag te veranderen” (prof. Denise de Ridder)

“Wij proberen te achterhalen op welke momenten en plaatsten mensen verleid worden tot het eten van ongezonde snacks zodat we op die plaatsen gezonde snacks kunnen aanbieden.”

Maatschappelijke vragen

Future Food Utrecht legt ook nadrukkelijk de link tussen fundamenteel onderzoek en maatschappelijke vragen. Zo is fundamenteel onderzoek naar het immuunsysteem gekoppeld aan onderzoek naar het voorkomen van ziektes bij mensen, dieren en landbouwgewassen. Voor een beter inzicht in de relatie tussen voedsel, gezondheid en ziektes wordt moleculair onderzoek gecombineerd met grote cohort studies. En bij technologische oplossingen wordt sociaal wetenschappelijk onderzoek betrokken over het accepteren, waarderen en overnemen van innovaties op het gebied van voedsel.

25 onderzoeksgroepen

In Future Food Utrecht werken onderzoekers uit 25 onderzoeksgroepen van alle zeven faculteiten van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht samen. Het gaat om onder meer plantenbiologen, farmaceutisch onderzoekers, sociaal wetenschappers, sociaal geografen, economen en medisch en diergeneeskundig onderzoekers. Daarnaast wordt samengewerkt met onderzoeksinstellingen en bedrijven waaronder Nutricia Research, RIVM, TNO, Immuno Valley, Bilthoven Biologicals, Unilever, Philips en Friesland Campina. De samenwerking, gestart begin 2014, haalt jaarlijks zo’n 100 miljoen euro aan externe middelen binnen. Het bestuur van Future Food Utrecht wordt gevormd door prof. Rens Voesenek (Biologie), prof. Denise de Ridder (Psychologie) en prof. Marca Wauben (Diergeneeskunde). Zie voor het volledige programmateam de website.

Symposium

Het symposium vindt plaats op de Uithof. Zie voor het programma de website. Toegang is gratis, registratie is wel vereist. http://www.uu.nl/en/events/future-food-utrecht-how-can-science-feed-the-world

Cookieinstellingen