Onderzoek naar sociaal-economische impact Tour voor Utrecht

Foto: Een abseilende wielrenner op de Dom

UTRECHT – Wat is de impact van de start van de Tour de France in Utrecht? Hogeschool Utrecht (HU), de Universiteit Utrecht en het Mulier Instituut (voor wetenschappelijk sportonderzoek) gaan de sociaal-economische impact onderzoeken met als centrale vraag: wat laat dit topsportevenement na aan de Utrechtse samenleving?

De gemeente Utrecht wil – met het organiseren van allerlei activiteiten rond de start van de Tour de France – haar visitekaartje afgeven. Zo wil de projectorganisatie de Tourstart gebruiken voor sportieve, culturele, economische en educatieve doelen.

Het HU-lectoraat Participatie en Maatschappelijke Ontwikkeling onderzoekt de maatschappelijke betekenis van het activiteitenprogramma van ‘Le Tour Utrecht’. Daarbij wordt de focus gericht op allerlei side-events die vanaf 26 maart – honderd dagen voor de Tour – van start gaan in wijken, op scholen en talloze andere plekken in de stad. De studie moet uitwijzen hoe de verschillende doelgroepen de side-events hebben beleefd en ervaren.

Side-events

Twaalf studenten van de diverse HU-opleidingen van de faculteit Maatschappij & Recht werken, onder leiding van HU-onderzoeker Froukje Smits, mee aan het praktijkgerichte onderzoek. Ze komen in actie bij de side-events, die mede door Harten voor Sport worden georganiseerd. Zo leren ze als fietsdocenten Marokkaanse en Turkse vrouwen fietsen en steken ze de handen uit de mouwen tijdens de Kids Bikerepair cafés, waar kinderen eenvoudige fietsreparaties leren uitvoeren. Ze helpen ook bij hindernisparcoursen op basisscholen en op scholen in het speciaal onderwijs en bezoeken de zogeheten Wieler Experience in de Utrechtse Jaarbeurs, sportdagen omtrent fietsen voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Bij de instelling Reinaerde begeleiden ze cliënten met een licht verstandelijke beperking die deelnemen aan een speciaal programma. Door de ruime, actieve betrokkenheid van studenten is de verbinding tussen onderzoek met onderwijs bij dit project ruimschoots geborgd.

Symposium Cycling & Society

Enkele uitkomsten van het onderzoek omtrent de Tourstart worden gepresenteerd tijdens het symposium Cycling & Society, dat 30 juni plaatsvindt in het Educatorium op De Uithof. Op het symposium gaan vier Utrechtse kennisinstellingen, waaronder de HU, in gesprek met politici, beleidsmakers en geïnteresseerde burgers over de betekenis van fietsen voor de samenleving in het algemeen, en de start van de Tour de France in het bijzonder. De eindrapportage van de studie is naar verwachting najaar van 2015 gereed.

Cookieinstellingen