Wetenschappers brengen risico’s rivieroverstromingen in kaart

UTRECHT – Klimaatverandering en toenemende economische ontwikkeling hebben een prijs. Rivieroverstromingen zullen in de toekomst een toenemend aantal mensen treffen. De economische schade zal in de miljarden lopen.

Jaarlijks worden wereldwijd 21 miljoen mensen getroffen door rivieroverstromingen. Deze leiden tot grote economische verliezen: $96 miljard per jaar. Rond 2030 zullen deze getallen zijn opgelopen tot 54 miljoen mensen en $521 miljard per jaar. Dat blijkt uit de allereerste publiek beschikbare analyse van wereldwijde overstromingsrisico’s. De analyse is gedaan met Aqueduct Global Flood Analyzer. Deze nieuwe tool laat zien wat de gevolgen van rivieroverstromingen zijn in termen van verlies aan Bruto Nationaal Product, getroffen bevolking en schade in steden. De gevolgen zijn te bekijken per land, provincie of stroomgebied, overal ter wereld. De tool is ontwikkeld door het Amerikaanse World Resources Institute (WRI), samen met vier Nederlandse organisaties: Deltares, IVM-VU Amsterdam, de Universiteit Utrecht en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Meest kwetsbare landen

Uit de Flood Analyzer kunnen ook rankings worden afgeleid. De top 11-landen waar de bevolking bijvoorbeeld het meest wordt getroffen door rivieroverstromingen zijn: India, Bangladesh, China, Vietnam, Pakistan, Indonesië, Egypte, Myanmar, Afghanistan, Nigeria en Brazilië. Met de tool kan ook eenvoudig worden geanalyseerd wat het effect is van het verhogen van het beschermingsniveau op het verlagen van het aantal getroffen mensen en de economische schade. Via de Global Flood Analyzer komt complexe data eenvoudig beschikbaar voor niet-wetenschappers. De Analyzer vormt data om in bruikbare informatie en laat de risico’s per land of gebied zien, maar ook welke winst er te behalen valt met een bescherming.

Global Flood Analyser

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht ontwikkelden het globale mondiale hydrologische model dat aan de basis staat van de analyse. De uitkomsten van het hydrologische model zijn verder bewerkt door Deltares om daar overstromingsdiepten uit de berekenen. Deze resultaten zijn vervolgens gebruikt door IVM-VU om met behulp van sociaal-economische scenario’s van het Planbureau voor de Leefomgeving overstromingsrisco’s te berekenen. Het WRI heeft de resultaten vervolgens bijeengebracht in de Global Flood Analyzer.

150_3774Prof.dr.ir. Marc Bierkens, hoogleraar Hydrologie aan de Universiteit Utrecht: “Dit project laat heel mooi zien hoe fundamenteel onderzoek naar de mondiale hydrologische cyclus kan leiden tot maatschappelijk zeer relevante resultaten. Het laat ook zien hoe de verschillende universiteiten en instituten ieder hun eigen bijdrage leveren aan een prachtig product”.

 

Cookieinstellingen