Zes Utrechtse topwetenschappers krijgen Vici-beurs

UTRECHT – 36 wetenschappers ontvangen een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De financiering is bedoeld om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Zes van deze Vici-beurzen gaan naar Utrechtse topwetenschappers.

Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO.

De zes topwetenschappers zijn:

Prof.dr. K. (Koen) Frenken. Universiteit Utrecht (Geografie) voor een project dat onderzoek doet naar doorbraken in wetenschap, technologie en de kunsten, waarbij de vraag is of mensen die in hun leven door heel verschillende personen zijn beïnvloed, ook het meest creatief zijn.

Prof.dr. O.C. (Oscar) Gelderblom, Universiteit Utrecht (Sociale en Economische geschiedenis) voor onderzoek naar het financieringsgedrag van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf sinds 1750 om te bepalen hoe banken, overheden en ondernemers zelf daaraan hebben bijgedragen.

Dr. M.M. (Madelon) Maurice, UMC Utrecht (Biochemie) voor onderzoek naar het vermogen van stamcellen om weefsels te vernieuwen met als doel te kunnen ingrijpen bij weefselreparatie en kanker.

Prof.dr. L. (Linde) Meyaard, UMC Utrecht (Immunologie) voor onderzoek naar een nieuw eiwit dat te heftige afweerreacties op bacteriën tempert.

Dr. A. (André) Mischke, Universiteit van Utrecht (Subatomaire fysica) voor een onderzoeksproject dat zich richt op het bestuderen van de dynamische eigenschappen van de quark-gluonplasmatoestand.

Prof.dr. R.J. (Jeroen) Pasterkamp, UMC Utrecht (Histologie, Celbiologie) voor een project dat onderzoekt hoe een honderdtal eiwitten een kaart vormen en de aanleg van biljoenen zenuwvezelverbindingen reguleert.

Cookieinstellingen