Irreële gedachten rugklachten belemmeren herstel

Edwin-de-RaaijUTRECHT – Edwin de Raaij, docent bij de masteropleiding Fysiotherapie van de Hogeschool Utrecht, heeft onlangs de NWO Promotiebeurs voor Leraren ontvangen voor zijn onderzoek The Percept Study. De Raaij onderzoekt in welke mate gedachten over rugpijn een rol spelen bij mensen die een fysiotherapeut bezoeken. Mogelijk is de manier waarop mensen denken over hun rugpijnklachten mede bepalend voor de ernst van de klachten.

De Raaij wil deze relatie onderzoeken door een in Engelstalige landen veel gebruikte en inmiddels vertaalde vragenlijst. In de volgende fase van het onderzoek bekijkt De Raaij hoe patiënten in de fysiotherapiepraktijk de vragenlijst invullen. “De lijst vraagt onder meer naar het beeld dat mensen hebben van de oorzaak van hun klachten,” zegt Edwin de Raaij (foto). “Veel mensen die bijvoorbeeld acuut last krijgen van hun rug, denken dat er iets scheef is gaan zitten. We noemen dit een irreële perceptie; het is fysiek onmogelijk dat er iets zomaar ‘scheef schiet’. Hun tweede gedachte is dat rust dan wel zal helpen. Maar veel onderzoek wijst uit dat juist beweging de kans op spoedig herstel vergroot. Hoe langer de irreële perceptie van de klachten aanhoudt, hoe kleiner de kans op spoedig herstel wordt. De vraag die wij ons stellen is dan ook: hebben mensen die lang rugpijn hebben ook irreële percepties over die rugpijn? Hoe kan de fysiotherapeut die percepties veranderen? En gaat het herstel dan sneller?”

De Raaij startte zijn onderzoek in 2007, na het afronden van zijn master Fysiotherapiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij voerde het onderzoek uit in zijn eigen tijd, naast zijn werk als fysiotherapeut en zijn docentschap bij de masteropleiding Fysiotherapie aan Hogeschool Utrecht. “De NWO Promotiebeurs is het sluitstuk in de puzzel,” zegt Edwin de Raaij. “Nu kan ik me de komende vier jaar twee dagen per week wijden aan mijn onderzoek.”

Cookieinstellingen