Gemeente biedt meer ruimte voor wilde bloemen en planten

Foto: gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht start een tweejarige proef waarin ze wilde bloemen en planten rondom bomen en langs gevels laat groeien. De proef start in het voorjaar van 2022 en duurt twee jaar. Wilde bloemen en planten zijn goed voor de biodiversiteit: ze bieden voedsel en bescherming voor bijen, vlinders en andere insecten. Bovendien gaan ze klimaatverandering tegen door CO² op te nemen en verkoelen ze de stad op hete dagen.

Wethouder Kees Diepeveen: ‘Een groene stad is een gezonde stad. In een stad met veel steen wordt het in de zomer erg heet. Insecten vinden er weinig te eten. Daarom is het mooi als we steen of beton kunnen verrijken met groen. Wilde bloemen en planten die spontaan in onze stad groeien staan langs gevels en in tuintjes rondom bomen meestal helemaal niet in de weg. Als ze blijven staan kunnen ze iets positiefs betekenen voor de insecten in de stad. Daar draait deze proef om’.
Vanaf maart 2022 start in vijf buurten een proef om de komende twee jaar het groen tot 30 centimeter vanaf de gevel te laten groeien. Ook in de perkjes rondom bomen blijven de wilde bloemen en planten staan. De buurten die meedoen aan deze proef zijn (delen van) Lombok-West, de Wilhelminaparkbuurt, Parkwijk-Zuid, Pijlsweerd-Zuid en de Breedstraatbuurt. Tijdens de proef zorgt de gemeente dat de stoep veilig en toegankelijk blijft.
In de proef onderzoekt de gemeente het effect op de biodiversiteit: zijn er bijvoorbeeld meer (soorten) bloemen en planten bijgekomen? En wat doet dit voor de verschillende insecten? Ook de waardering van bewoners speelt een belangrijke rol. De gemeente betrekt inwoners door middel van wijkberichten, buurtbijeenkomsten en een enquête. Per straat worden er één of twee ambassadeurs gezocht, waarmee periodieke afstemming plaatsvindt. In juni zijn er buurtsafari’s waarbij een ecoloog buurtbewoners laat zien wat er groeit en bloeit in hun buurt. De proef duurt twee jaar. Daarna besluit de gemeente of dit breder uitgerold wordt.

Meer informatie over de pilot en de verschillende buurten is te vinden op www.utrecht.nl/wildebloemenenplanten

Cookieinstellingen